Vill du publicera dig i en publikationsserie eller tidskrift producerad vid Malmö universitet? Eller starta en egen tidskrift? Här hittar du information om bland annat skrivmallar, tryckning och kontaktpersoner.

Om publikationen ges ut i existerande skriftserie används seriens grafiska mall. Annars används universitetets avhandlingsmall. Det går utmärkt att använda avhandlingsmallen även till texter som inte är avhandlingar. Mallen finns för Word och InDesign. Har du frågor om mallen eller önskar en genomgång hör av dig till Maria Brandström eller Per Egevad.

Läs mer och ladda ner avhandlingsmall

Publikationen ska enligt universitetets oa-policy läggas upp i MUEP i pdf-format

Tryck och distribution sköts efter upphandling av tryckeriet Holmbergs.
Processen beskrivs här  (Obs! Texten är formulerad som om det endast gällde avhandlingar, men gången är densamma för publikationsserier).

I MUEP registrerar du artiklar, avhandlingar, rapporter etc. som du gjort under din tid som forskare vid Malmö universitet. Om du har rätt att publicera hela arbetet fritt på nätet, deponerar du också en kopia av den i MUEP.

Publiceringen gör du själv genom att logga in i MUEP och fylla i uppgifter om ditt arbete i publiceringsformuläret.

Så här gör du:

  1. Kontrollera om du har rätt att göra publikationen fritt tillgänglig - hjälp finns på sidorna om Open access. Du behöver en PDF-fil av din publikation, särskilda regler för dess utformning kan vara olika mellan förlagen.
  2. Publikationer kan registreras av medförfattare eller importeras in i MUEP av biblioteket från Web of Science och PubMed. Kontrollera om din publikation redan finns i MUEP. Se sökning i SwePub. Lägg t. ex. till ditt efternamn och gör om sökningen.
  3. När du gjort detta gå in på https://muep.mau.se
  4. Logga in, länken Login finns högst upp till höger, men också i högermenyn under rubriken My account.
  5. Klicka på Start a new submission.
  6. Det första steget är att välja vilken samling ditt arbete tillhör (benämns Collection i databasen). Leta upp rätt publikationstyp i den alfabetiska listan, samt det område publiceringen tillhör. Klicka på Next.
  7. Nästa steg är att godkänna avtalet, det betyder att du godkänner att ditt arbete blir tillgängligt på webben. Rättigheterna till arbetet behåller du självklart och du kan när som helst få arbetet borttaget. Läs gärna igenom avtalet för publicering i MUEP
  8. På nästa sida fyller du nu i uppgifterna om ditt arbete; författare, titel, serie där arbetet publicerats, nyckelord, sammanfattning etc. Klicka på Next.
  9. Därefter är det dags att ladda upp fulltexten. Gör detta genom att klicka på "Browse" och leta upp din fil på din dator. Vill du inte ladda upp en fil går du bara vidare med Next.
  10. I nästa två steg har du möjlighet att ändra om något blivit fel i inläggningen. Om allt stämmer kan du bara gå vidare, klicka på Complete submission

När registreringen är klar kommer arbetet att gå via ditt område för kontroll, och sen till biblioteket för bibliografisk/datakvalitets-kontroll. Därefter blir arbetet publikt och kan sökas upp i databasen. Du får samtidigt ett besked per e-post med länken till arbetet och att det publicerats i MUEP.

Om ditt arbete syns under rubriken Submissions being reviewed när du är inloggad i MUEP väntar den på att godkännas av MUEP-administratörerna. 

Om ditt arbete syns under rubriken Unfinished submissions har du inte gjort klart registreringen (eller så har arbetet skickats tillbaka av administratören, då har du också fått ett e-postmeddelande om det). För att göra klart registreringen, klicka på arbetets titel och klicka igenom de olika stegen.

Vi har nu även möjlighet att framställa ebok (i epub-format, kostnad 3500 kr) samt distribuera publikationen (såväl tryckt som digital version) i bokhandeln. Distributionen kostar 300:- för den tryckta publikationen och 300:- om man vill sälja sin publikationen som e-bok. Detta är nytt och kan ännu ej anges i offertformuläret. Om du vill ha din publikation till försäljning ange då att du vill ha titeln i Bokrondellen i det övrigt-fält som finns i offertformuläret. Ange också där om du skulle vilja ha den som e-bok. Priserna är exklusive moms.

Starta tidskrift

Det finns ett flertal plattformar som erbjuder stöd för redaktioner som vill publicera sina tidskrifter digitalt på internet. Dessa system har ofta ett väl utarbetat sätt att hantera till exempel peer-review-processen. Kontakta oss gärna om din redaktion vill ha hjälp med att komma igång med en publiceringsplattform.

Annotum

Annotum är en publiceringsplattform baserad på Wordpress. Den används av till exempel Scandinavian Journal of Comic Art, SJoCA.

Open Journal System

Open Journal Systems (OJS) är en programvara för tidskriftspublicering. Organisationen bakom OJS har också skapat Open Monograph Press, (OMP), ett system för publicering av OA-monografier.

Tidskrifter vid Malmö universitet som ges ut med OJS