Kontaktperson:
Fakultet/institution:
Forskningsmiljö:

Om projektet

Projektet avser att finansiera en två dagarsworkshop med kommunala företrädare från Sverige, Vietnam och Malwai, forskare från dessa länder samt USA och representaner för myndigheter och frivilligorganisationer för att identifiera relevanta områden för forskningssamarbete om hållbar samhällsplanering med fokus på infrastrukturer.

Projektet tar fasta på FNs globala mål om hållbara städer, infrastrukturer med fokus på transporter, kommuner och regioners behov av samverkan och samverkansplattformar för ökad jämlikhet och demokratiskt deltagande. Resultatet från workshopen ska användas som underlag för en fullständig ansökan till FORMAS. Projektet bygger på befintligt samarbete med University of Construction i Hanoi, University of Science and Technology i Malawi samt Wayne State University i USA.

Potential till att utveckla svensk samhällsplanering: Global North upplever idag problem som vanligtvis tillskrivs utvecklingsländer, med ökade klyftor och fattigdom. Att skapa mer inkluderande samhällen är idag en global angelägenhet där uppdelning i syd och nord av forskare anses missvisande. För att uppnå FNs globala mål krävs radikal omställning. Genom att ta utgångspunkt i erfarenheter från länder med knappa ekonomiska resurser menar vi att projektet kan bidra till nya perspektiv på samhällsplanering och idéer om innovativa former för samverkan (både formella och informella) i arbetet med utveckla och tillgänliggöra infrastruktur.