Kontaktperson:

2018-05-01 - 2021-04-30
Fakultet/institution:
Forskningsämne:

Målet är att designa och testa högpresterande så kallade biosuperkondensatorer i industriell skala till låg kostnad. Projektet är ett samarbete mellan industrin och forskare vid Malmö universitet. Förhoppningen är att på sikt kunna ersätta ineffektiva solceller med nya bio-solcellssystem. Fotoelektriska biosuperkondensatorer är en teknik som har utvecklats av forskare vid Malmö universitet och samarbetspartners.

Biologiska katalysatorer används för att generera elektrisk energi från solen som sedan lagras i samma enhet. Men dagens bioelektroniska enheter, som bygger på nanostrukturerade elektroder, kan inte produceras på ett ändamålsenligt sätt. Bakgrunden är att dagens industriella teknik för nanotillverkning inte används i forskningsmiljöer i särskilt hög utsträckning. Samtidigt har industrin ganska liten kännedom om biomaterialbaserade komponenter. I projektet används Nanolitografi (NIL) för att utforma biosuperkondensatorer till låg kostnad. NIL är en metod som används för att framställa nanostrukturer.