FAKULTETEN FÖR LÄRANDE OCH SAMHÄLLE (LS) | Seminarium
Att forska om mottagningen av 1945 års befriade
Torsdag 21 november, 15:00 - 17:00
Scylla SC2-314, Nordenskiöldsgatan 6 samt Zoom
Att minnas, forska och utbilda om Förintelsen
Med seminarieserien Att minnas, forska och utbilda om Förintelsen utforskar vi tillsammans med forskare och efterlevande till Förintelsen olika sätt att minnas, berätta, dokumentera, samla, forska, förmedla och utbilda om Förintelsen. Seminarieserien drivs i regi av forskningsprojektet Minne och aktivism i nära samarbete seminariet i Historia och Historiedidaktik vid Institutionen Samhälle, Kultur och Identitet (SKI) vid Malmö universitet.
Titeln för seminariet är "Att forska om mottagningen av 1945 års befriade". Vid detta seminarium diskuterar vi forskning om mottagningen av 1945 års befriade. Mordechay Giloh och Britta Geschwind inleder seminariet med att tala om sina forskningsprocesser och böcker.
Mordechay Giloh: Björkar och järnvägsspår
Mordechay Giloh, själv barn till en av de överlevande som då kom, beskriver i boken Björkar och järnvägsspår. Det svenska mottagandet av överlevande från nazisternas koncentrationsläger, sin mors historia mot bakgrund av det generella historiska skeendet. Boken är resultatet av tio års frilansforskning i svenska och israeliska arkiv, men bygger också på tidigare forskning och de böcker som publicerats i ämnet. I sin presentation kommer Mordechay att prata om hur boken kom till och var han ”mötte historien.”
Britta Geschwind: Sexualmoraliska gränspraktiker. De kvinnliga repatriandernas möten med det svenska mottagningssystemet
Britta Geschwinds presentation behandlar de kvinnliga före detta koncentrationslägerfångarnas, ”repatriandernas”, möte med den svenska mottagningssystemet och hur kön och sexualitet i samspel med andra maktordningar skapade gränser för dessa kvinnor. Hon kommer att diskutera lägerinstitutionernas könsspecifika praxis och sexualmoraliska gränspraktiker, bland annat gynekologiska undersökningar.
Några av de kvinnor som kom till Sverige med Röda Korsets vita bussar och med UNRRA aktionen tvångsinternerades 1945–46 på sexualmoralisk grund. Detta interneringsläger kommer också att diskuteras. Fokus ligger på kvinnornas agens och olika taktiker för att upprätthålla respektabilitet.
Seminariet ges också via Zoom. För länk kontakta Malin Thor Tureby.