Det här evenemanget har redan passerat
Stillbild på bland andra Edvard Persson från Livet på landet

Cinemateket visar filmen Livet på landet med Edvard Persson.

Efter filmen samtalar Karin Arbsjö, programchef för P1 och P2 Malmö, med Kalle Lind, författare, och Ann-Sofi Ljung Svensson, universitetslektor i litteraturvetenskap vid Malmö universitet.
Fri entré! Biljetter hämtas på Biograf Spegeln, Stortorget 29.

Om Livet på landet

Regi: Bror Bügler, 1943, Sverige, 1 tim 46 min.
Lyckan gror i landsbygdens jord, i synnerhet i Skåne och på platser där traditioner hålls vid liv och det råder fred mellan klasser. Det flödade inte av civilisationskritik i svensk 1940-talsfilm, men den återfinns i Edvard Perssons filmer, även om den nog måste karakteriseras som reaktionär. “Tar man filmen för vad den är - ett gemytligt och hjärtknipande folklustspel - så är den en fullträff”, skrev Nils Beyer i BLM.

Tema Lycka

Livet på landet ingår i Cinematekets tema Lycka: filmer om lycka.
Lyckan har varit väldigt närvarande i de berättelser som har gestaltats på vita duken – oavsett tid och plats. I vissa filmer tar den sig det extatiska rusets skepnad, i andra den stillsamma förnöjsamhetens. I vissa filmer utgör den målet av en personlig kamp, i andra av en politisk. I vissa filmer lyser lyckan med sin frånvaro, i andra ironiseras filmens besatthet av lycka. Detta program syftar till att visa på bredden i lyckans kinematografiska gestaltningar – från dystopin till utopin– samt hur lyckan såsom koncept har omförhandlats beroende på tid och plats.


Mer information om filmen och temat