Att föreställa sig framtider är en samtalsserie i tre delar om framtid och hållbarhet med forskningsplattformen Collaborative Future-Making och Malmö konstmuseum, ledd av Lars Mogensen från Filosofiska Rummet i P1. Del 2, Om sorg och hopp i omställning, sänds den 28 april.

Del 1: Tänka fritt är stort, tänka nytt är större (sändes 17 mars)

Hur gör man egentligen för att föreställa sig framtiden annorlunda? Går det att lära sig eller måste det komma naturligt? Hur hänger det samman med att titta på konst? Forskarna Per-Anders Hillgren och Magnus Nilsson förklarar vad de menar med kritisk föreställningsförmåga, ett begrepp de använder när de undersöker hur vi gör för att förstå världen omkring oss. Genom att titta närmare på verk i utställningen Sustainable Societies for the Future på Malmö konstmuseum lyfts komplexa ämnen och svåra frågor på annorlunda sätt.

Samtalet sändes live på Malmö konstmuseums Facebooksida. Du kan fortfarande läsa kommentarerna till livesändningen där: 

Videokommentarer på Malmö konstmuseums Facebook-sida

Del 2: Om sorg och hopp i omställning (28 april)

Forskarna Kristina Lindström och Christina Lindkvist berättar om sitt projekt Sorg och hopp i omställning – att tillsammans med andra formulera en bild av en fossilfri framtid som är hoppfull men som också tar i beaktande de känslor av förlust som en förändrad livsstil kommer att kunna leda till.

Samtalet sänds live på Malmö konstmuseums Facebooksida:

Malmö konstmuseums Facebooksida

Del 3: Konstens möjligheter (någon gång i april) 

Forskarna Per-Anders Hillgren och Asko Kauppinen hjälper oss att upptäcka fler relationer mellan vår tids stora frågor och den samtida konstens många uttryck.

Samtalen är en del av Malmö konstmuseums utställning Sustainable Societies for the Future.