Alba Mogensen

Välkommen på ett författarsamtal med Alba Mogensen där hon pratar om sin debutroman "Hon den roliga". Alba Mogensen är född 1995 och bosatt i Malmö. Moderator för samtalet är Sara Kjellberg, chef Malmö universitetsbibliotek.

Öppet för alla, anmäl dig till: kultursamverkan@mau.se. Evenemanget är en del av litteratursalongen som även innehåller programpunkten "Bokstafetten med Rebecka Lettevall", kl. 15:30-16:30 i Orkanenbiblioteket.

Bokstafetten med Rebecka Lettevall

Fem frågor till Alba Mogensen

Alba, hur var det att debutera med romanen ”Hon den roliga”?
– Det var underbart. Jag hade hållit på i sex år, mellan 18 och 23. Jag skrev under åren jag blev vuxen. Att texten blev till bok är en barndomsdröm.

Din roman bygger på en självupplevd händelse kring en bilolycka. Hur var det att ta avstamp i den?
– De första tio sidorna är självupplevt och det kommer jag att prata om på min föreläsning. Jag skrev dem när jag kom hem från sjukhuset. Ur dessa sidor kom den fiktiva berättelsen om att läka och hitta sin identitet som ung person.

Du är journalist och frilansar för DN, Sydsvenskan och GP liksom Sveriges Radio. Hur fungerar det att växla mellan rollerna som författare och journalist?
– Jag började min karriär på Sveriges Radio Lundströms Bokradio. Det var där jag började läsa väldigt mycket vilket utvecklade mitt skrivande enormt. Idag måste jag tacka nej till jobb för att hinna skriva. Nu jobbar jag på ett nytt manus och det kan vara svårt att kombinera med snabba deadlines.

Vilka favoritförfattare har du?
– Jag jobbar så mycket med litteratur i mitt jobb och har lärt mig skriva skönlitteratur genom att själv läsa. Nu är favoriterna ”Lucy” av Jamaica Kincaid och ”Åren” av Annie Ernaux. I tonåren var det Amanda Svensson.

Har du några tips till läsare med bokdrömmar?
– Det finns inga genvägar utan man får öva sig fram. Viktigast är att inte vara så kritisk mot det man gör. Det kommer ta tid att få det bra. Jag har fått massor av refuseringar och i föreläsningen kommer jag att visa refuseringsbrev jag fått. Jag hoppas kunna ta bort mystiken genom att visa hur processen går till.

Text: Ellen Albertsdottir