Författaren Patrik Lundberg

Möt den prisade författaren och Malmö universitetsalumnen Patrik Lundberg

Patrik Lundberg är författare och verksam som reporter och krönikör vid Dagens Nyheter. Han skildrar ofta klass och utanförskap i sina texter och har vunnit Stora journalistpriset. År 2020 gjorde han ett uppmärksammat Sommar i P1och kort därefter släpptes boken "Fjärilsvägen", som sommarpratet byggde på. Med boken fick Patrik Lundberg ett stort genombrott som författare.

En samtidsskildring

"Fjärilsvägen" skildrar författarens uppväxt i Sölvesborg, men också hans tid som student vid dåvarande Malmö högskola. Boken handlar framför allt om kärleken till hans mamma och hennes klassresa neråt efter skilsmässan. Hon dog fattig, folkskygg och med ett alltför nära förhållande till flaskan. I sin rosade skildring målar Patrik Lundberg parallellt med berättelsen om sin mamma upp en bild av det svenska klassamhället – en värld där lågutbildade kvinnor ofta drar nitlotten. Författaren ser både likheter och skillnader mellan hans mammas generation och dagens unga kvinnor.

Om författaren

Patrik Lundberg har gett ut fem böcker, varav tre romaner. Han har arbetat på bland annat Aftonbladet, Expressen och nu Dagens Nyheter. Han tilldelades Publicistklubbens pris Guldpennan 2020, Stora Journalistpriset 2021 och Studieförbundet Vuxenskolans Författarpris 2021.

Möte mellan kultur och vetenskap

I ett samtal med Magnus Nilsson, professor i litteraturvetenskap på Malmö universitet, och Sara Kjellberg, chef för universitetsbiblioteket, pratar Patrik Lundberg om sin bok "Fjärilsvägen". Han kommer även att prata om erfarenheterna av att studera vid dåvarande Malmö högskola.

Författarsamtalet arrangeras av Kultursamverkan vid Malmö universitet i samarbete med universitetsbiblioteket, och är ett led i att utforska hur konst och vetenskap kan mötas på nya platser och i nya konstellationer för att stärka konstens och kulturens roll vid lärosätet. Under hösten har en bokcirkel om Fjärilsvägen arrangerats för studenter vid Malmö universitet, och studenterna har bidragit med frågor och reflektioner som tas upp i författarsamtalet.

Alla är välkomna!

 

Foto: Stefan Tell