Design till varje pris? Om värde och mening i en formgiven tid

Hur ska vi se på design och meningsskapande i en tid då allt redan är formgett, prisgivet och inskrivet i en accelererande världsekonomi? Idag handlar design inte alltid om att utforska och utveckla meningsfulla gemensamma livsvillkor, utan om att förse en hungrig marknad med spektakulära föreställningar och löftesrika innovationer; apparater som gör oss sysslolösa, bostäder som aldrig kommer att bebos och framtider som aldrig kommer att infrias.

Maria Hellström Reimer är professor i design och forskar på designprocesser. Hon vill vidga perspektivet på design för att synliggöra drivkrafter, vem som formger vad för vem och av vilken anledning, samt hur ekonomi och design samspelar. Hur kan vi förstå skillnaden mellan värde och mening? Och hur påverkar det våra föreställningsförmågor och på sikt även våra omdömeskrafter?

Kort film med Maria Hellström Reimer om hennes forskning

För 20 år sedan bildades Malmö högskola. I år blev vi Malmö universitet. Det firar vi genom en ny populärvetenskaplig föreläsningsserie: I huvudet på en professor. Serien består av 20 öppna föreläsningar som tar upp aktuella ämnen utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Under året kan du höra Malmö universitets professorer berätta om sin forskning, deras väg till vetenskapen och livet som forskare.

Lyssna på och ställ frågor till en professor i afterwork-miljö. Varje evenemang är en timme långt. Forskaren föreläser i 30 minuter och därefter blir det frågestund under en halvtimme. Föreläsningen har fri entré och är öppen för alla.

Öl, vin, kaffe, te och tilltugg finns till försäljning. Dörrarna öppnar 16:30.

Välkomna på afterwork med forskare vid Malmö universitet, i caféet på våning 2 i Niagara!