Ungdomsbrottslighet - en nyanserad bild av utvecklingen.

Oron för brottsligheten ökar i Sverige enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Men är oron befogad? Robert Svensson är professor i kriminologi vid Malmö universitet och han forskar bland annat om ungdomsbrottslighet och moralkänslor. Ett intresse inom området har alltid varit brottsutvecklingen bland ungdomar. Åt vilket håll går den? Detta är en ständigt aktuell fråga. En annan viktig fråga är hur vi kan begripa utvecklingen? Går det att förstå förändringar i ungdomars brottslighet utifrån olika faktorer? Några sådana faktorer kan till exempel vara att ungdomars attityder har ändrats över tid precis som deras fritidsvanor och relation till föräldrar och skola. Genom att förklara och förstå trenden inom området kan bilden av brottsutvecklingen nyanseras.

Se en kort presentation av Robert Svensson om forskningen

För 20 år sedan bildades Malmö högskola. I år blev vi Malmö universitet. Det firar vi genom en ny populärvetenskaplig föreläsningsserie: I huvudet på en professor. Serien består av 20 öppna föreläsningar som tar upp aktuella ämnen utifrån olika vetenskapliga perspektiv. Under året kan du höra Malmö universitets professorer berätta om sin forskning, deras väg till vetenskapen och livet som forskare.

Lyssna på och ställ frågor till en professor i afterwork-miljö. Varje evenemang är en timme långt. Forskaren föreläser i 30 minuter och därefter blir det frågestund under en halvtimme. Föreläsningen har fri entré och är öppen för alla.

Öl, vin, kaffe, te och tilltugg finns till försäljning. Dörrarna öppnar 16:30.

Välkomna på afterwork med forskare vid Malmö universitet, i caféet på våning 2 i Niagara!