Det här evenemanget har redan passerat
20200818 MalmöMalmö UniversitetElisabeth Carlson är professor i vårdvetenskap med särskilt fokus på vårdpedagogiska frågor.

Välkommen till installationsföreläsning med Elisabeth Carlsson, professor i vårdvetenskap.


Skrolla ner och se föreläsningen live.

Titel

"Med is i magen och händerna på ryggen"

Moderator

Anders Kottorp, professor och dekan vid Fakulteten för hälsa och samhälle

Med is i magen och händerna på ryggen skulle kunna vara en passande beskrivning på hur det är att vara handledare och vårdgivare på samma gång. Det innebär att kunna balansera vården av patienter med det pedagogiska arbetet med studenten och för detta behöver handledaren pedagogisk kompetens. Det kan tyckas självklart och för sjuksköterskor har det undervisande uppdraget funnits med i arbetsbeskrivningar sen 1916 och inte minst Florence Nightingale insåg betydelsen av välutbildade sjuksköterskor. Hur undervisningen ska ske och hur handledaren ska kunna stötta studentens lärande och förstå hur den teoretiska generella kunskapen kan användas i det individuella mötet med personer i behov av vård och omvårdnad är därför viktigt att undersöka.

Elisabeths forskning fokuserar därför på handledning, olika pedagogiska modeller och interprofessionellt lärande för vårdens professioner. I föreläsningen kommer åhöraren att få exempel på hur detta kan ske och varför pedagogisk forsning inom vårdens professioner är särskilt viktiga just nu. 

Föreläsningen hålls på svenska och kommer att direktsändas av universitet och visas på denna sida. Att dokumentera verksamheten är en del av uppdraget som myndighet och allmänt intresse är därför laglig grund.

Mer information om Elisabeth Carlsons forskning

Föreläsningen direktsänds här