Rasprofilering: Erfarenheter, kunskaper, strategier

Öppen föreläsning

Tal av:

Kriminologen Leandro Schclarek Mulinari
Nilofar Salimi, poet
Hamdi Osman, poet
Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius

I samband med REVA-kontrollerna 2013 och Skånepolisens register av romer samma år uppstod en debatt om ras- och etnisk profilering i Sverige. Sedan dess har den fortsatt, och polisen anklagas återkommande för att misstänkliggöra människor på grund av deras utseende. Lyssna på Leandro Schclarek Mulinari, doktorand i kriminologi på Stockholms universitet. Föredraget kretsar kring den uppmärksammade rapporten Slumpvis utvald, framtagen tillsammans med Civil Rights Defenders.

2018 vann Nilofar Salimi och Hamdi Osman deltävlingen i Ortens bästa poet i Malmö och åkte till Stockholm och Rinkeby för den stora finalen. Vi får lyssna på deras berättelse om hur polis och ordningsvakter bemötte deltagare och publik under kvällen den 16 december.

Den senaste tidens debatt om ordningsvakter har fått många att undra varför Sverige har denna världsunika institution, vilka befogenheter ordningsvakterna har och vilka rättigheter och skyldigheter allmänheten har gentemot dem. Vad skiljer en ordningsvakt från en väktare och en polis? Varför har ordningsvakter så kort utbildning och vad hinner de lära sig? Journalisten och författaren Kolbjörn Guwallius reder ut begreppen utifrån sin bok Ordningsvakter. Nödlösningen som blev permanent.

Evenemanget inleds med mingel (det bjuds på dricka och snacks). 17.00 startar programmet och 18.30 är det slut. Vid intresse går det utmärkt att hänga kvar på mötesplatsen efteråt.

Föreläsningen arrangeras av Helamalmö, Biblioteken i Malmö, KRUT – kreativ mötesplats för unga och unga vuxna, Instutionen för socialt arbete, Institutet för studier i Malmös historia (IMH), Antirasistiska akademin, Malmö mot diskriminering, Afrosvenskarnas forum för rättvisa, Ett enat Malmö, Mana – antirasistisk tidskrift & Antirasistiska filmdagar.

Evenemanget kräver föranmälan: nicolas@helamalmo.com