Regnbågsfärgad ljus mot en exploderande nebulosa i rymden

Spectacular spectra from Space 

- en iscensatt föreläsning om atomens resa genom universum


Var kommer människan ifrån? Vilka ämnen är människokroppen ursprungligen byggd av? Och vad består egentligen stjärnorna av? I den här iscensatta föreläsningen förklarar atomforskaren Henrik Hartman och Absurdum Temporary Art hur vi kan förstå vår kosmiska historia genom att studera ljus och färger från stjärnor och gasmoln. I en omslutande ljus- och ljudperformance får vi följa med på en resa genom universum som tar sin början tre minuter efter Big Bang, genom supernovor och nebulosor, till vår egen planet.

Vår kropp består av en mängd olika grundämnen. Väteatomerna i våra muskler, syret i blodet och kalcium i skelettet är några exempel. Men hur bildades egentligen dessa ämnen? Var har allt sin början? De ämnen som människan, jorden och planeterna i universum består av har sitt ursprung för miljarder och åter miljarder år sedan: från Big Bang, till de första stjärnorna, för att kanske nu åka med en komet runt i solsystemet eller vara en del av en muskel i din kropp. Nästan allt vi vet om universum kommer från det ljus som skickas ut från olika astronomiska objekt. Ljuset är vår spion i universum. Varje atom lämnar nämligen efter sig så kallade "spektroskopiska fingeravtryck". Genom att studera det ljus och de färger som finns i dessa fingeravtryck, får vi en inblick i atomernas – och därmed vår egen – historia. 

Det internationella konceptet Performance Lecture är en fusion mellan en föreläsning och en föreställning, där en forskare och en kulturaktör möts tillsammans på scen för att dela kunskap om forskning till publik. Det är ett spännande sätt att utforska och kommunicera vetenskap med hjälp av scenkonstens form – där kunskap förmedlas med konstnärliga metoder och verktyg, och forskaren är en del av föreställningen.

Spectacular spectra from Space framförs på Bastionen den 27-28 september 2023 med astrofysikern Henrik Hartman och scenkonstkompaniet Absurdum Temporary Art. Föreställningen genomförs med stöd av Sparbankstiftelsen Skåne och Stiftelsen för främjandet för Malmö universitets utveckling.

Köp biljett till Spectacular spectra from Space

Av och med

Henrik Hartman

Regi och dramaturgi

Lisa Mårtensson

Komposition och ljuddesign

Lotta Fahlén

Ljusdesign och scenografi

Kicki Renberg

Producent/Projektledare

Karolina Rosenqvist

Henrik Hartman

Henrik Hartman är docent i fysik på Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik vid Malmö universitet. Hans forskning kretsar kring ljuset från universum, och mätningar av atomer i laboratoriet för att kunna tolka ljuset från stjärnor och kosmiska gasmoln.

Mer om Henrik Hartman

Absurdum Temporary Art

Absurdum Temporary Art bildades 2019 och drivs av Lotta Fahlén, Lisa Mårtensson och Oliver Lindman. Absurdum skapar postdramatisk, tvärkonstnärlig och konceptuell scenkonst. Vi samlar material via associationstrådar och anpassar metod och form efter tematik för varje projekt. Inspirerade av bl.a. Fluxusrörelsen vill vi lyfta det udda, roliga och vackra i det vardagliga handlandet genom att ta dem ur sin kontext, ifrågasätta normer genom att visa “det normalas” absurditet samt ställa existentiella frågor genom bekanta och lättillgängliga referenser. Absurdum Temporary Art utmärker sig för sitt arbete med en slags kollagedramaturgi, som ofta innefattar texter plockade från verkligheten, vetenskap, filosofi såväl som från populärkulturen, ihopflätade i olika lager genom olika medier. Ett annat Absurdumdrag är att musik och ljudvärldar tar stor plats i varje scenkonstverk. 

Mer om Absurdum Temporary Art

Bastionen

Bastionen är en plattform för fri scenkonst i Malmö.

Mer om Bastionen