FAKULTETEN FÖR LÄRANDE OCH SAMHÄLLE (LS) | Seminarium
Skolbesök & minnesresor: Att vittna och utbilda om Förintelsen och antisemitism
Torsdag 17 oktober, 15:15 - 17:00
Scylla SC2-314, Nordenskiöldsgatan 6 samt Zoom
Att minnas, forska och utbilda om Förintelsen
Med seminarieserien Att minnas, forska och utbilda om Förintelsen utforskar vi tillsammans med forskare och efterlevande till Förintelsen olika sätt att minnas, berätta, dokumentera, samla, forska, förmedla och utbilda om Förintelsen. Seminarieserien drivs i regi av forskningsprojektet Minne och aktivism i nära samarbete seminariet i Historia och Historiedidaktik vid Institutionen Samhälle, Kultur och Identitet (SKI) vid Malmö universitet.
Titeln för seminariet är "Skolbesök och minnesresor: Att vittna och utbilda om Förintelsen och antisemitism." På detta seminarium diskuterar vi olika sätt att utbilda om Förintelsen och antisemitism i svenska skolor. Barbro Posner och Ola Flennergård inleder seminariet med att presentera sin nyutkomna bok respektive avhandling.
Barbro Posner ingår i Berättargruppen Förintelsens efterlevande i Malmö. Hon anser det vara hennes plikt att ta vid där hennes mamma och Förintelsens Ögonvittnen slutade. Med sin nyutkomna bok ”Vi måste göra något! Om Förintelsens Ögonvittnen i Malmö” belyser Barbro Posner betydelsen av de 20 ögonvittnenas mångåriga arbete i skolorna och deras kamp mot okunskap och antisemitism.
Ett av vittnena var Barbros mamma Lea Gleitman. Barbro Posner reflekterar över minnets betydelse inom judendomen. Hon placerar ögonvittnena i ett internationellt sammanhang av judiska vittnen efter Förintelsen.
Om Barbros Posners bok
Ola Flennegård, Fil. dr i Pedagogiskt arbete, är projektledare och lärare vid Segerstedtinstitutet, Göteborgs universitet. 2018 publicerade han den första översikten med vetenskaplig ansats av studieresor till Förintelsens minnesplatser genomförda i en svensk utbildningskontext.
I sin avhandling Uppdrag : historia och demokrati : perspektiv på studieresor till Förintelsens minnesplatser (2023) belyser och problematiserar han, utifrån ett varierat och omfattande empiriskt material, studieresor ur ett utbildningsperspektiv.
Seminariet ges även via Zoom. För länk kontakta Malin Thor Tureby.