Könsobalansen inom dirigentyrket är fokus för ett nytt samarbete mellan Malmö Universitet och Musikhögskolan i Malmö. På fredag 24/1 är det dags för Upptakt för kvinnliga dirigenter, en dag om och för kvinnor i yrket där internationellt erkända Ruth Reinhardt deltar.

– Dirigentyrket är förmodligen ett av de mest ojämlika yrkena i kulturvärlden. Dagen är både en inspirationsdag för kvinnor inom dirigentyrket och en början på ett samtal om hur jämställdheten ska bli bättre, säger Francisca Skoogh, lärare vid Musikhögskolan i Malmö som är arrangör tillsammans med Malmö universitet.

Den internationellt erkända dirigenten Ruth Reinhardt deltar i ett panelsamtal tillsammans med fyra dirigentstudenter – Gudrun Dahlkvist och Sofia Winiarski från Sverige och Valeriya Yastrubetska och Korneliia Bervua från Ukraina. Jesper Fundberg, etnolog och maskulinitetsforskare vid Malmö universitet är också en av panelisterna. Avslutningsvis och under kvällen kommer de fyra studenterna att dirigera Malmö akademiska orkester under ledning av Ruth Reinhardt.

Förhoppingen är att Upptakt för kvinnliga dirigenter ska vara början på en större diskussion om könsobalansen inom dirigentkåren. Föreningen KUPP, Kvinnor upp på pulten, gjorde säsongen 2016/17 en genomgång som visade att andelen föreställningar i Sverige som dirigerades av kvinnliga dirigenter var 16 procent.

– Orkesterinstitutionerna är viktiga eftersom de anställer dirigenter och därför kan bidra till en konkret förändring. Vi inom akademin sitter på forskning och kunskap som konst- och kulturvärlden kan dra nytta av. Det behövs ett samtal över gränserna. Om vi inte lyckas få ett mer jämlikt startfält så är risken att vi missar många potentiellt duktiga dirigenter, säger Daniel Hansson, dirigent och konstnärlig ledare för Malmö akademiska kör och orkester.

Kl: 14 –16 Introduktion, föreläsning och samtal
Föreläsare: Jesper Fundberg Fil.dr etnologi
Moderator: Francisca Skoogh Panelsamtal med bl.a. Ruth Reinhardt,  Gudrun Dahlkvist, Sofia Winiarski,  Valeriya Yastrubetska och Korneliia Bervua

Kl 18–20 Masterclass med Ruth Reinhardt
Deltagare: Gudrun Dahlkvist, Sofia Winiarski, Valeriya Yastrubetska och Korneliia Bervua Malmö akademiska orkester Repertoar: Tjajkovskijs 5e symfoni

Anmälan görs via mail till sofia.nilsson@mau.se senast den 22 januari 2020

För pressfrågor kontakta Jessica Bloem