Det här evenemanget har redan passerat
Women in music - poster image

Medea och Kulturstart vid Malmö universitet anordnar det internationella symposiet ”Women in Music – Towards Equality” i samarbete med Malmö Live.

Under dagen får du ta del av levande musik och framför allt spännande föreläsningar och paneldiskussioner med forskare, musiker, kritiker och företrädare för musikbranschen.

Samtalen berör de möjligheter och utmaningar kvinnor står inför när det gäller musikskapande och musikdeltagande nationellt och internationellt.

Evenemanget är en del av Malmö Lives tema "100 kvinnor, 100 år" för att hylla och stärka kvinnor i musikbranschen med anledning av 100-årsjubileet av kvinnlig rösträtt i Sverige.

Få kvinnor med makt

Professor Stacy L. Smith vid University of Southern California har i en studie undersökt 900 låtar på den amerikanska Billboard-topplistan från 2012 till 2019. Under samtliga åtta år som undersöktes var ungefär en femtedel av artisterna kvinnor. En liknande svensk studie från Spotify visar att 2019 var endast 20 procent av de mest spelade låtarna skrivna av kvinnor och endast 4 procent var producerade av kvinnor.

–  Musikbranschen är fortfarande dominerad av män. Det är lätt att bländas av Beyoncé eller Taylor Swift, och därmed missa hur det ser ut i branschen som helhet sett till vilka som har finansiell och kreativ kontroll liksom makt över distributionen, säger Erin Cory, forskare vid Medea och moderator för konferensen.

Praktisk information

Programmet är uppdelat i två delar, men det går givetvis bra att boka in sig på hela dagen också – då bokar du en biljett till förmiddagen och en till eftermiddagen.

Boka biljett och ta del av programmet på malmolive.se

Alla föreläsningar och samtal sker på engelska, med ett undantag: intervjun med journalisten Anna Charlotta Gunnarson.

Varmt välkommen!