UTSTÄLLNING-FORSKNING. Två doktorandgrupper utvecklar nästa generations verktyg för att kunna diagnostisera cancer så tidigt som möjligt. Nu presenteras deras arbete genom en utställning i Forskarnas galleri på Orkanenbiblioteket, ”Fighting cancer with plastic bullets”. Torsdagen den 21 november är det vernissage.

Plast är inte bara dåligt. Med hjälp av minimala plastpartiklar hoppas två doktorandgrupper, knutna till Malmö universitet, kunna upptäcka cancerceller i ett tidigt stadium. En del av de 19 doktoranderna kommer från andra lärosäten i Europa men leds av biologen Anette Gjörloff Wingren respektive kemisten Börje Sellergren på Malmö universitet.

Utställningen förmedlar hur det kan vara att arbeta i en laboratoriemiljö, och forskningen visualiseras genom filmer, texter och bilder. ”Fighting cancer with plastic bullets” har även ett annat spår, som riktar in sig på tillvaron som doktorand.

– Det är intressant med doktorander. De kan ha stor betydelse för forskningen och vi vill gärna lyfta fram dem, säger bibliotekarien och kuratorn Annsofie Olsson.

Ett exempel är Doktorandspelet som utställningsgruppen på biblioteket har skapat. Det är ett klassiskt brädspel där deltagarna får följa resan mot en disputation.

”Fighting cancer with plastic bullets” finns kvar på Orkanenbiblioteket till den 15 april.

Mer information:

Lotti Dorthé, 040-6658621

Annsofie Olsson, 040-6657518

Vernissage: Den 21 november kl 16, Orkanenbiblioteket, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö