Hbtqi-ungdomar i Uganda trakasseras, hotas, stängs ute från sina familjer och övervakas av polisen. Nätet är en tillflykt, men också en plats full av risker och sårbarhet. Podcasten ”Kuchu Stories” kan hjälpa ungdomarna att skydda sig online.

– Digitala medier ökar utsattheten, framför allt i ett sammanhang av statssanktionerad homofobi, säger Jakob Svensson, professor i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet.

Jag gestaltar berättelserna genom att använda mig av ljud och associationer, det gäller att vara subtil.

Sofia Esfandi

Under en resa i Uganda kom han i kontakt med partnerorganisationen Queer Youth Uganda. Frågan som kom upp från medlemmarna är hur de kan vara säkra när de dejtar online, i ett land där homosexuellas rättigheter är starkt ifrågasatta och mänskliga rättigheter brister.

– På landsbygden, utanför storstadsregionen Kampala, finns det största behovet av att utbilda medlemmarna i hur de ska agera på nätet. Även svenska hbtqi-ungdomar kan lära sig av de ugandiska ungdomarna, som jag tror har en mer kritisk och sund syn på att de måste skydda sig online, säger Jakob Svensson.

Tillsammans med Cecilia Strand, universitetslektor vid Uppsala universitet, forskar han om hur digital storytelling och strategier för empowerment kan öka marginaliserade gruppers delaktighet och rättigheter i Uganda.

Storytelling och medier som poddar kan lätt ta fart och delas mellan ungdomar, menar Jakob Svensson. För att kunna omvandla intervjuer med Queer Youth Ugandas medlemmar till en podcast samarbetar forskarna med Sofia Esfandi, student i radioproduktion vid Malmö universitet. Hon skriver manus, klipper och ljudsätter poddserien ”Kuchu Stories”.

– Jag gestaltar berättelserna genom att använda mig av ljud och associationer, det gäller att vara subtil. I första avsnittet hörs papper som rivs itu och eld som brinner. Elden är en metafor för att du blir skadad om du kommer för nära. Lyssnarna kan förstå att ett hjärta krossas, säger Sofia Esfandi.

Nätet kan vara en frizon och en frigörande plattform för hbtqi-personer, säger hon. Samtidigt är det en plats där personerna är väldigt utsatta.

– Podden bygger helt på berättelser från hbtqi-ungdomar i Uganda och deras erfarenheter av säkerhet på nätet. En av röstskådespelarna jag använder mig av är Mary-Anne Buyondo, som har ugandisk bakgrund. Just nu arbetar jag med det andra avsnittet, som handlar om en person som identifierar sig som transkvinna, men som bara kan vara sitt rätta jag på internet, tillägger Sofia Esfandi.

Text: Eva Nelsson

Första avsnittet i poddserien Kuchu Stories