Ett ny rankning över forskare på Twitter och Linkedin i Greater Copenhagen-regionen har med fem forskare från Malmö universitet bland de 100 bästa.

Indexet TwiLi, som lanserades 2019, rankar aktiva forskare utifrån deras följare i hela Greater Copenhagen-regionen, vilket här inkluderar Malmö, Lund, Köpenhamn, Roskilde och Lyngby. 

Tobias Denskus, universitetslektor vid Malmö universitet, har en hedrande åttondeplats. Det är den högsta placeringen för en forskare vid ett svenskt universitet i detta index.

– Kommunikation på sociala medier har blivit en allt viktigare aspekt för forskares utåtriktade engagemang gentemot allmänheten. Det handlar också om att bygga nätverk med kollegorna. Rankningen är mycket användbar för att lyfta fram aktiva forskare i regionen. Den starka representationen av kollegor vid Fakulteten för kultur och samhälle är ytterligare en indikator på att vår forskning och samverkan är relevant för samhället i stort, säger Tobias Denskus.

Med på topplistan är också Michael Krona, Daniela DeBono, Johan Farkas och Joshka Wessels.

– Oavsett vilket område du verkar inom, eller vilken fakultet eller forskningscentrum du jobbar vid, är det otroligt användbart att använda sajter som Twitter och Linkedin för att dela din forskning och nätverk med andra, säger Tobias Denskus.

Mike Young, vid Mike Young Academy, en Köpenhamnsbaserad byrå som erbjuder workshops för forskare och forskningskommunikatörer, satte ihop listan. Han anser att Twitter och Linkedin är de plattformar som fungerar bäst för forskare.

– Till skillnad från andra plattformar är det här möjligt att fokusera på professionella, akademiska möten med en nischad publik, med personer som kan vara väldigt specialiserade och komma från hela världen, säger han.