Alla ska ha rätt till ett gott hem de har råd med, kräver ett tjugotal forskare och aktivister i boken ”Bostadsmanifest” som släpps den 5 februari.

– Bostadskrisen är akut. Vi vill med boken inspirera medborgare, politiker och aktivister med nya erfarenheter, forskningsresultat och visioner i bostadsfrågan. Vi vill nå ut till alla som är intresserade av bostadsfrågan, och det är många idag, säger Carina Listerborn, professor vid Malmö universitet och en av författarna bakom boken.

”Bostadsmanifest” är en uppföljning till boken ”13 myter om bostadsfrågan (2016), författad av forskarnätverket CRUSH – Critical Urban Sustainability Hub vid Malmö universitet. Med ”Bostadsmanifest”, som följer upp myterna med krav om förändring, sätter CRUSH punkt efter fem års arbete.

Därutöver medverkar fler i forskarnätverket CRUSH, samt nätverkets vänner, i detta lättillgängliga manifest om framtidens stads- och bostadsplanering. Bland annat står bostadsaktivister och forskare från andra lärosäten som medförfattare.

Text: Ellen Albertsdottir

Mer om forskarnas krav

Forskarnas kravlista:

  • Vi kräver allas rätt till ett hem.
  • Vi kräver att hyresgäster och hyresrätt står i centrum för bostadspolitiken igen.
  • Vi kräver en stadsplanering för kvalitet och rättvisa.
  • Vi kräver ett bostadsystem som bekämpar ojämlikhet och segregation.

Forskare vid Malmö universitet som medverkar i boken:

Mer om boken

”Bostadsmanifest – 22 krav för framtidens hem” är illustrerad av seriekonstnären Daria Bogdanska, författare till den hyllade serieromanen ”Wage Slaves” och tidigare student vid Malmö universitet. Även ”13 myter om bostadsfrågan” illustrerades av seriekonstnär, då Sara Granér. ”Bostadsmanifest” är formgiven av Magnus Frederiksen.

Bakom boken står  CRUSH – Critical Urban Sustainability Hub som var ett nationellt forskningsnätverk vid Malmö universitet. CRUSH finansierades av Formas.