Hushållsmaskiner, fordon, telefoner, byggnader. Sakernas internet berör allt fler sektorer. Forskningscentrumet Internet of Things and People vid Malmö universitet är värd för konferensen IoT2020, där den allra senaste forskningen inom området presenteras.

Sakernas internet, eller Internet of Things (IoT), är alla de saker i och omkring vår närhet som är uppkopplade mot internet, där de samlar och utbyter data: vardagsföremål och apparater men också maskiner eller fordon som har inbyggd elektronik och uppkoppling. Programmet för den digitala konferensen 5-9 oktober innehåller föreläsningar, workshops och presentationer av vetenskapliga papers och posters och industrisamarbeten.

Stärker relationer inom IoT

– Detta är den ledande internationella vetenskapliga konferensen inom Internet of Things och värdskapet är ett utmärkt tillfälle att stärka vår position inom detta forskningsområde. Förutom den ökade synligheten mot de som deltar i konferensen, så har själva organisationsarbetet förstärkt relationerna till många av de ledande forskarna i området, säger Paul Davidsson, professor i datavetenskap vid Malmö universitet och ordförande för den tionde internationella konferensen om Internet of Things.

Universitetslektor Carl Magnus Olsson är ansvarig för industridagen den 6 oktober. Temat samlar företrädare för såväl etablerade som nya företag inom bland annat mjukvaruutveckling, datavetenskap och interaktionsdesign.

– Publiken blir en  blandning av internationella forskare  och branschrepresentanter som främst arbetar med produktutveckling av ny IoT-teknik, allt från nätverk och infrastruktur, till sensorer, enheter och utveckling av mjukvarutjänster, säger Carl Magnus Olsson

Han välkomnar också publik med bredare intressen i området. Det blir tillfälle att ställa frågor till talare och att interagera med dem som demonstrerar sina IoT-lösningar.

Öppet för alla som registrerar sig

Doktoranden Joseph Bugeja, som disputerar nästa år, är en av forskarna som presenterar ett paper under temat: Is Your Home Becoming a Spy?

– Vi analyserar möjligheten att samla in data i olika kommersiella smarta hemsystem för att på sätt bättre kunna förstå hur dessa påverkar integriteten. Ett av våra budskap är att majoriteten av de undersökta systemen är installerade med kameror, mikrofoner och platsspårare. Det indikerar att risken för att bevakas i hemmet är ett realistiskt hot, säger Joseph Bugeja.

IoT2020 hålls den 5-9 oktober och är öppen för alla som registrerar sig.

Text: Magnus Jando