Professor Per Alstergren tilldelas Henry Beyrons pris. Utmärkelsen delas ut av Svenska Tandläkare-Sällskapet vart tredje år till framstående forskare inom klinisk bettfysiologi och oral protetik.


– Jag är jätteglad och väldigt hedrad över att ha fått detta fina pris inom vårt ämne, säger Per Alstergren, specialist i bettfysiologi och ansvarig för orofaciala smärtenheten vid Odontologiska fakulteten, Malmö universitet.

Enligt prismotiveringen forskar Per Alstergren inom ”flera områden av betydelse för förståelse för och behandling av patienter med smärta och funktionsstörningar i käksystemet med inriktning mot t.ex. diagnostik, mekanismer och behandling av käkledsinflammation.”
Per Alstergren forskar bland annat om hur hjärnans struktur påverkas av långvarig smärta i ansikts- käkregionen, diagnostik och behandling av tungsveda. Han har också forskat om en ny diagnosmetodik och medverkat till att implementera denna inom tandvården och primärvården.

Motiveringen framhåller också att Per Alstergren är en uppskattad föreläsare och kursgivare.
Prissumman på 88 000 kronor delar han med Victoria Franke Stenport, professor vid Göteborgs universitet, som får priset inom oral protetik.

– För prispengarna ska jag göra något tillsammans med familjen, säger Per Alstergren.

Henry Beyron var hovtandläkare från 1943 och Gustaf V:s tandläkare i många år. Han var mycket intresserad av bettfysiologi och protetik.

Text: Magnus Jando