Lovisa Broms, forskare i idrottsvetenskap, prisades nyligen för sin studie om ridsport och sociala medier på den internationella kongressen European College of Sport Science. ”En positiv boost”, säger hon.

Varje år samlas omkring 3 000 idrottsvetenskapliga forskare från hela världen på kongressen European College of Sport Science (ECSS). För att främja unga forskare har ECSS inrättat Young Investigators Award (YIA). Tävlingen går ut på att unga forskare presenterar sin forskning framför en jury samt övriga konferensdeltagare.

I år skickades omkring 200 abstracts in till YIA, ca 50 gick vidare och fick möjlighet att presentera, fyra gick till final. Lovisa Broms vann tredjeplatsen.

­– Jag presenterade en delstudie i projektet Stable Cultures in Cyberspace, ett projekt som handlar om ridsport och sociala medier. Projektet är finansierat av Stiftelsen Hästforskning och Norges forskningsråd och jag tillsammans med Susanna Hedenborg och Aage Radmann har arbetat med projektet sedan 2018. Bidraget till YIA handlar om unga ryttares användande av sociala medier i relation till sin vardag som elever på ridsportgymnasier.

Normer och ideal

Studien kommer att vara en del av Lovisa Broms avhandling och visar att sociala medier påverkar eleverna i deras identitetsskapande och att det uppstår tydliga normer och ideal på sociala plattformar. Tidigare forskning visar att elever på idrottsskolor är utsatta för miljöer där tävlan, prestation och jämförelse tillhör normen. Unga ryttare ställs inför ideal och normer via sociala medier där ryttare förväntas att presentera sig själva som snygga, framgångsrika och professionella, enligt Lovisa Broms.

– Samtidigt ser de unga ryttarna upp till ryttarförebilder som vågar att bryta mot dessa normer och vågar spegla en mindre perfekt vardag i stallet. Resultaten visar en komplex och ibland motsägelsefull bild av hur elever på idrottsskolor relaterar till sociala medier. Ökad kunskap om hur elever interagerar på sociala plattformar kan bidra till mer informerade och konstruktiva diskussioner om hur elever på idrottsskolor navigerar bland ideal och normer i ett samhälle där sociala medier i allra högsta grad är en del av vardagen.

Vad innebär vinsten för dig?

– Det var mycket roligt och givande att få vara med och presentera på konferensen och att gå vidare till finalen där fyra finalister presenterade framför juryn och sedan komma trea känns ärofyllt. En majoritet av bidragen och finalisterna har ett idrottsmedicinskt fokus och som jag förstått det händer det sällan att bidrag med ett samhällsvetenskapligt fokus går vidare till finalen. Att sedan komma med ett bidrag som fokuserar på ridsport är nog nästintill unikt och det känns roligt och viktigt att kunna komma med något nytt.

Vad är nästa steg för din del?

– Nästa steg för mig är att jobba vidare med mitt avhandlingsprojekt som ska mynna ut i en sammanläggningsavhandling som behandlar kultur på sociala medier i relation till tre olika idrotter: ridsport, skateboard och basket. Ett av prisen i YIA är att få åka och representera ECSS vid ett utbyte i Japan, vilket innebär att så snart det är möjligt att resa igen väntar troligtvis även en spännande resa.

Text: Jessica Bloem

Läs mer om projektet Stable Cultures in Cyberspace