Jakob Sandman, 27, tog nyligen sin examen från högskoleingenjörsutbildningen produktutveckling och design vid Malmö universitet. Nu är han i full gång med att lansera världens första öronpropp av återvunnen plast. Den har Jakob Sandman utvecklat i samarbete med en svensk tillverkare av återanvändbara hörselskydd.

– Jag triggades av hur konservativ öronproppsbranschen är och att det varje år förbrukas en miljard öronproppar där merparten är av skumplast, säger Jakob Sandman.

– Det fanns ett hålrum att fylla. Att göra öronproppar gjorda helt och hållet av återvunnen plast är ett fint steg framåt. Plast är ett material som ofta kritiseras som ett dåligt val. Men det är ju – som alltid – inte hela sanningen. Det är också ett framtidsmaterial. Det sker en massa spännande saker med utvecklingen av plast.

En öronpropp av restmaterial

I tillverkningen av företagets ordinarie sortiment används plast av sorterna ABS och TPE, och vid tillskärningen uppstår restmaterial. Vid tillverkningen av de nya öronpropparna mals restmaterialet ner till så kallade pellets.

Genom Jakob Sandmans produktutveckling har de hittat ett sätt att gjuta om restmaterialet till öronproppar. Precis som företagets andra öronproppar har de en lång hållbarhet och kan användas dagligen i minst 4 månader. Detta kan jämföras med de engångsartiklar som idag dominerar marknaden och de avsevärt dyrare formgjutna öronproppar som är individanpassade.

– Hörselskydd är kritiskt för vårt välmående och hälsa. Hörselproblem är en av vår tids stora folkhälsoutmaningar. Till skillnad från de klassiska färgklumparna som ger känslan av att man sitter i en glasburk är det här en öronpropp som släpper igenom ett klart och naturligt ljud samtidigt som de skyddar öronen från det högsta bullret. Vi vill ändra på hur vi ser på öronproppar och på hur de produceras.

öronproppWEBB.jpg

Produktlansering genom crowdfunding

Genom en nystartad Kickstarter-kampanj hoppas Jakob Sandman att under sommaren kunna dra in 200 000 kronor för att sätta igång med produktionen vid företagets tillverkningsanläggning i Stockholm. Tanken är att öronpropparna ska ingå i företagets ordinarie sortiment, vilket redan finns att köpa på apotek i Sverige men också internationellt.

– Jag är väldigt tacksam för det förtroende jag fått att leda projektet och för möjligheten att sätta mina kunskaper från universitet på prov. Det känns roligt att få vara med om denna erfarenhet men också viktigt att företaget nu tar steget och lanserar den första öronproppen av återvunnen plast.

Text: Daniel Harju

Läs mer om Jakob Sandmans öronproppar på Kickstarter

Läs mer om högskoleingenjörsutbildningen Produktutveckling och design