Studenten Eslam Salah vill att svenskarna ska inse att närodlade lupinbönor är framtidens basmat. Malmö universitet har stöttat honom i utvecklingen av företaget Lupinta. Det gör att han kan få fler att börja använda hans lupinbaserade produkter.

– Lupinbönan påminner lite om sojabönan eftersom den innehåller lika mycket protein. För mig är det viktigast att veta att lupinen är närodlad i Kvidinge, säger Eslam Salah, som driver företaget Lupinta med bas i Malmö.

Företaget vill förändra hur vi konsumerar protein genom att ta fram en linje med produkter som är baserade på protein från lupinbönan, som till exempel mjölk, mjöl, ost och falafel. Fördelen med matlupin är att den kan odlas i Sverige. Matlupin ska inte förväxlas med den vilt växande lupinen.

En stor del av dagens sojaproduktion sker i dag i länder utanför EU. Det innebär långa transporter samtidigt som produktionen på många håll är ohållbar.

Eslam Salah

Fick hjälp att utveckla sin idé

Eslam Salah berättar att lupinbönor äts som snacks i Egypten, där han har sina rötter. I vintras väcktes idén att använda den näringsrika bönan i olika livsmedel i Sverige. Eftersom Eslam Salah har ett stort intresse för mat och flera års studier bakom sig inom agronomi dröjde det inte länge förrän han började utveckla sin idé.

I samband med att han studerade språkkurser i svenska och engelska vid Malmö universitet tog han kontakt med Drivhuset, som ger stöd till studenter vid lärosätet som vill vidareutveckla sina idéer.

– När jag deltog i deras förinkubator lärde jag mig mer om hur man pitchar idéer, lägger upp en budget och arbetar med digital marknadsföring.

I somras kunde han jobba heltid med att förverkliga sina planer genom ett stöd på 30 000 kronor, som Malmö universitet delade ut till sex studentprojekt vid lärosätet. Det finansiella stödet är en del av Leapfrogs, som är ett samarbete mellan fyra lärosäten.

Med hjälp av stödet kunde Eslam Salah introducera så kallad "lupioka-falafel" för besökarna på Falafelfestivalen i Malmö i juni. Eslam Salah försöker nu få restauranger i Malmö att börja använda lupinbaserad tempeh. Ett nytt finansiellt stöd från Malmö universitet har möjliggjort arbetet med att säkerställa att produkter som falafel och tempeh uppfyller kundernas krav.

"Kämpar vidare"

Hampus Jakobsson, blivande hedersdoktor vid Fakulteten för teknik och samhälle vid Malmö universitet, har en stark ställning på startup-scenen i Malmö. Han tycker att Eslam Salah uppvisar den speciella motivation som krävs för att lyckas som entreprenör – en egenskap som brukar kallas "grit" eller jävlar anamma.

Att äta kött är bland det dummaste du kan göra för planeten. Det jag gillar med Lupinta är att det är naturliga produkter som är bra för miljön och bra för människor. Och det jag gillar med Eslam är att han kämpar vidare med sin idé. Nu arbetar han för att få köken att börja använda produkten och det är så jag tror att man måste göra.

Hampus Jakobsson

Som innovatör gäller det ofta att antingen bredda sig, bli stor eller gå samman med någon som är stor. Eslam Salah har redan bestämt sig.

– Om fem år vill jag att vi ska vara det naturliga valet när det gäller lupinbaserade produkter, inte bara i Norden och Europa men också i länder som USA och Egypten där det också går att odla matlupin. Det som driver mig är att bidra till positiv förändring. Jag vill vara en förändringsagent.

Text: Petra Olsson

Innovationsstöd

Drivhuset vid Malmö universitet ger stöd till studenter som vill utveckla sina idéer.

Läs mer om hur du förverkligar din idé

Studenter som är inskrivna vid Malmö universitet kan delta i Leapfrogs, ett samarbete mellan fyra lärosäten. År 2018 betalade Malmö universitet ut stöd till sex olika studentprojekt, som fick 30 000 kronor var.

Mer om Leapfrogs

Under 2018 bygger Malmö universitet ett eget innovationskontor som ska bidra till att stärka och utveckla stödet till studenter.