Daniel Hansson, konstnärlig ledare för Malmö akademiska kör och orkester, har utnämnts till professor i dirigering vid det anrika musikkonservatoriet i Lviv, Ukraina.

– Det finns ett stort intresse för den skandinaviska dirigenttradition som jag representerar och det är en stor ära att få vara med och utveckla deras verksamhet, säger Daniel Hansson.
Daniel Hansson har arbetat med regionens orkestrar Malmö Symfoniorkester, Helsingborgs Symfoniorkester, Musica Vitae och Camerata Nordica men är också verksam internationellt och har bland annat gästat Monte Carlo Philharmonic Orchestra och Manaus Opera. Han grundade 2010 den uppmärksammade professionella vokalensemblen Ensemble Syd, som Grammis-nominerades så sent som 2016.

Daniel Hansson

Har byggt upp universitetets musikverksamhet

Redan 2001 kom han till dåvarande Malmö högskola där han byggt upp musikverksamheten. Årligen ger Malmö akademiska kör och orkester ett flertal konserter i framförallt Malmö, där inte minst Luciakonserten i S:t Johannes kyrka blivit en stark tradition och stor publiksuccé. Men man har också gjort flera turnéer utomlands, bland annat till just Lviv då musikkonservatoriet uppenbarligen fick upp ögonen för Daniel Hansson.

Fakulteten för dirigering och komposition

Som gästprofessor kommer han att tillhöra fakulteten för dirigering och komposition.
– Jag kommer att åka dit fyra till sex gånger om året för att föreläsa, hålla i workshops, undervisa och initiera projekt. Det ska bli intressant att se vilka länkar till Malmö universitet och Sverige vi kan skapa, säger Daniel Hansson.
Musikkonservatoriet i Lviv är en anrik institution med rötter tillbaka till 1800-talet, då Mozarts son Franz Xaver Mozart startade den första musikskolan på orten.
— Jag kan avundas den plats den klassiska musiken har i Ukraina och hur kultur generellt prioriteras, säger professor Hansson.
Ett samarbetsavtal om fem år är nu undertecknat mellan lärosätena. Gästprofessuren i Lviv tillhör Musikkonservatoriets fakultet för dirigering och Daniel Hanssons arbete där inleds i mars 2019.

Läs mer om musikverksamheten vid Malmö universitet

Text: Magnus Jando