Tillhör du dem som lovat att komma i form under det nya året? Nu finns den ultimata musiklistan som kan hjälpa dig en bit på vägen. Malmö akademiska kör & orkester har noga valt ut de bästa verken för dig som vill jogga eller gymma till klassiska toner.

Daniel Hansson är dirigent och konstnärlig ledare för Malmö akademiska kör och orkester och har jobbat med att ta fram musiklistan.

Varför en lista med just klassiskt?

– För mig, och säkert många med mig är det en utmaning med den erbarmligt usla musik som spelas på gym. Samma ändlösa upprepning och enfaldigt låga kvalitet. Med bra konstmusik finns det alltid en mer dynamisk gestaltning, större variation, du får en kvalitativ musikupplevelse.
Under en löptur blir det lite som att sätta musik till din dag. Episkt.

Hur har ni valt musiken?

– Ett grundurval har lämnats till musiker och sångare i Malmö akademiska kör och orkester. Sedan har vi flåsat på vart sitt håll och givit återkoppling på repertoar, tolkningar, ordning mm. Vi har försökt hitta klassiska stycken med hög energi, hämtade från flera av musikhistoriens storslagna verk.

Har du exempel på verk från listan och varför de passar till träning?

– Första satsen ur Mendelssohns Italienska symfoni, inte bara hög energi, utan glädje i sin renaste form. Lyfter dig i vilken uppförsbacke som helst! Dies Irae-satsen ur Verdis requiem, en episk frenesi som skiljer bort mjölksyra mer effektivt än något annat. Sista satsen ur Dvoraks 9.e , Inte alltid fullt ös, men hela tiden stor energi och härlig variation.

En del vill kanske ha taktfast musik när de springer eller tränar – hur funkar det med det klassiska?

– Hög energi i musik kan se ut på olika sätt i musik. Tempo är en faktor men det finns även andra. Storslagen orkestrering och tät harmonik kan även ge kraft.
Jag hoppas att det fungerar för de flesta och att man i den här spellistan hittar en bra riktning för sin träning.

Text: Jessica Bloem