I brist på traditionella luciafiranden bjuder Malmö akademiska kör på ett ambulerande luciatåg till helgen. Den sjungande kören kommer att förflytta sig i staden med hjälp av elsparkcyklar. ”Vårt sätt att sprida lite julstämning”, säger Daniel Hansson, dirigent.

Lucia är en av de svenska körernas största högtider men i år blir det av förklarliga skäl inte som vanligt. Malmö akademiska kör tar därför till ett annorlunda grepp för att ändå kunna bjuda Malmöborna på lite luciastämning.

– Vi har en lång tradition av att göra både stora konserter och mindre luciatåg på företag, organisationer och vårt eget lärosäte då vi möter tusentals människor under några få dagar. Nu kan vi inte träffas och repetera och inte heller sjunga inför publik – vi är lite i ett vakuum. Ur den känslan väcktes tanken om ett ambulerande luciatåg som kan sväva ut i staden, säger Daniel Hansson, dirigent och konstnärlig ledare.

Under våren gav kören flera utomhuskonserter på äldreboenden runt om i staden, något som blev mycket uppskattat och också gav kören mersmak för att hitta kreativa arbetssätt under coronapandemin.

På söndag eftermiddag kommer körmedlemmarna därför att hoppa på varsin elsparkcykel och samtidigt ge en luciakonsert som inte riskerar att leda till folksamlingar. Rutten kommer att gå i de centrala delarna av staden.

– Kören kommer aldrig att stå still och vi håller avstånd både till oss själva och andra. Det finns en mättnad på digitala upplevelser just nu och på det här sättet kan Malmöborna åtminstone få till sig en enstaka strof eller kort del av en julsång live. Det tror vi är värdefullt, säger Daniel Hansson.

Text: Jessica Bloem