Malmö universitet blir del av europeisk innovationshub

DigIT Hub Sweden ska stimulera en bred användning av digital teknologi bland sydsvenska organisationer. Photo: Uzunov Rostislav
Nu har EU-kommissionen meddelat att DigIT Hub Sweden utses till en Europeisk Digital Innovationshubb (EDIH). Hubben är en del av ett europeiskt nätverk av digitala innovationshubbar där kompetens och resurser kopplas ihop, och Malmö universitet ingår som samarbetspartner.
Företag, organisationer och medborgare behöver kunna dra nytta av digitaliseringens möjligheter för att Europa ska förbli konkurrenskraftigt globalt. I EU:s ambitiösa digitaliseringsplaner spelar regionerna nu en huvudroll genom att vara värdar för hubbar, som samlar kompetens och resurser för digitalisering. Sydsvenska DigIT Hub Sweden blir av fyra EU-finansierade hubbar som placeras i Sverige, med tematiskt fokus på omställningen mot smart industri och smarta städer genom Internet of Things, där kopplingen till både digitalisering och hållbarhet är central.
Som partner i DigIT Hub Sweden kommer Malmö universitet bidra med kunskap och forskning för att stödja den digitala omställningen av små- och medelstora företag samt offentlig sektor i södra Sverige.
– Vi är stolta och glada över att Malmö universitet nu ingår i en europeisk innovationshub. Vi ser fram emot att lyfta det befintliga samarbetet inom DigIT Hub kring digital innovation till en europeisk nivå och genom denna samverkan stärka både vår forskning och utbildning, säger Paul Davidsson, professor i datavetenskap vid Malmö universitet.
Ett center för digitalisering
Som utsedd EDIH kommer DigIT Hub Sweden att fungera som ett center för digitalisering, dit organisationer kan vända sig för att få tillgång till kunskap, testmiljöer, rådgivning eller finansiering. Målsättningen är att använda digitalisering som en motor för att utveckla bättre arbetsmetoder, produkter eller tjänster, och möta behov hos kunder, medarbetare och medborgare som blivit alltmer digitala. Malmö universitet kommer exempelvis bidra med expertis inom AI, Internet of Things, simulering och cyber-säkerhet, både i konkreta digitaliserings- och innovationsprocesser och i utbildningsinsatser.
Hubben förväntas vara fullt operativ under hösten 2022, men redan nu kan man som organisation ansöka om att få hjälp med sin digitalisering.