Handsprit, ytbehandlingssprit, munskydd, handskar och ansiktsmasker samlades ihop på Malmö universitet för att bistå akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus. Insamlingen gjordes under dagen efter en vädjan från Region Skåne.

Coronapandemin har gjort att hela sjukvården för närvarande lider av ett underskott av hygien- och engångsartiklar, till exempel munskydd och handsprit. Region Skåne har vänt sig till lokala lärosäten för hjälp, en förfrågan som även Lunds universitet svarat på.

Personalen vid Odontologiska fakulteten menar att skyddsutrustning och hygienartiklar måste prioriteras i akutsjukvården just i dessa tider.

– Självklart ska vi hjälpa till med vad vi kan för att underlätta för sjukvården, säger Gunilla Klingberg, Odontologiska fakultetens dekan.

Under torsdagen samlade fakulteten hela lagret av handsprit, ytbehandlingssprit, munskydd, engångshandskar och ansiktsmasker för leverans till SUS akutmottagning tvärs över gatan.

– Responsen från våra sektioner och universitetstandvården var omedelbar. En inventering resulterade i en mängd artiklar som kommer till bättre nytta på akuten än här just nu, säger Gunilla Klingberg.

Universitets medarbetare har också samlat in handsprit från universitets olika byggnader. Totalt handlar det om 63 liter handsprit, 105 flaskor,  och 10 000 engångshandskar, som Eva-Marie Strandh, lokalvårdschef vid Malmö universitet, idag kunde lämna över till sjukvården.