En stad att leva och trivas i både innan, under och efter sina studier, där studenter också ses som en självklar del av stadens utveckling. Så beskriver Sveriges förenade studentkårer (SFS) Malmö som nu utsetts till Årets studentstad 2021/22.

SFS delar varje år ut utmärkelsen Årets studentstad till en stad som utmärker sig i sitt arbete för studenters villkor. Nu blir det alltså Malmö.

– Att få utmärkelsen Årets Studentstad är en otroligt kul bekräftelse på att vi är på rätt spår. Det känns extra bra med tanke på alla de utmaningar som det gångna pandemiåret har fört med sig. Jag vill betona att vi inte ser priset som ett självändamål utan som en milstolpe i vårt gemensamma utvecklingsarbete framöver, säger Lilli Auginski, ordförande för Studentkåren Malmö.

Jobbat för att öka studentinflytandet

Zeynep Erdal har sedan 2019 arbetat som studentstadskoordinator inom ramen för projektet Studentstaden Malmö – ett samarbete mellan staden, kårerna och Malmö universitet. Syftet är att förbättra studenters villkor i staden.

– Det känns otroligt roligt och viktigt att få detta betydelsefulla pris från Sveriges viktigaste studentorganisation. Det goda samarbetet mellan studentkårerna, staden och universitetet, kombinerat med ett enormt engagemang, har resulterat i betydande förflyttningar på kort tid. Bland annat har vi jobbat för att öka studentinflytandet i staden, till exempel genom att skapa forum där politiker och studenter kan mötas, säger Zeynep Erdal.

Mångfald av studenter

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh, håller med om att samarbetsmodellen som Malmö utvecklat har haft stor betydelse.

– Studenterna betyder väldigt mycket för oss och vi jobbar nära både studentkårerna och universitetet just för att bli Sveriges bästa studentstad. Detta pris är ett kvitto på att vi gör det bra, och att vi ska fortsätta på den inslagna vägen, säger hon.

Kerstin Tham, rektor vid Malmö universitet, lyfter fram vikten av att fortsätta locka till sig en mångfald av studenter.

– Vår gemensamma strävan är att skapa en riktigt kreativ och trygg studentstad. Vi har under många år arbetat med breddad rekrytering och deltagande i högre utbildning. Hela två tredjedelar av Malmö universitets studenter tillhör första generationens akademiker. Idag är vi alla mycket glada och stolta, säger Kerstin Tham.

Motivering

Den stad som erhåller utmärkelsen Årets Studentstad ska präglas av god samverkan mellan studenter, stad och lärosäte, och det är med stolthet som SFS utser Malmö till Årets studentstad 2021/2022.

Utmärkelsen går till en stad som inte räds över nya utmaningar. En stad som alltid har utveckling i fokus. En stad som är stolt över sina studenter. En stad som är  beredd att göra allt för att studenterna ska trivas - före, under, och efter sin utbildning.

Malmö stad, Malmö universitet, Studentkåren Malmö och Odontologiska Studentkåren Malmö bedriver ett strukturerat arbete för att stärka studentstaden Malmö. Malmö är en studentstad att studera, leva och trivas i. Staden värnar om studenternas välmående och visar på ett välintegrerat studentinflytande i alla processer.

Läs mer om utmärkelsen

Studentstad Malmös webbsida