Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universitet, har utsetts till årets nätdebattör 2019 av Ohlininstitutet.  – För mig är det viktigt att bidra till en sansad debatt som utgår från fakta, säger han.

Manne Gerells forskning rör bland annat brottslighet och trygghet med stort fokus på utsatta områden. Han medverkar ofta som expert i traditionella medier och är en flitig debattör på Twitter.

– Jag är väldigt glad och överraskad över priset. Det finns många nätdebattörer som skulle kunna prisas så det känns jätteroligt, säger han.

Ohlininstitutets jury motiverar priset så här:

”Få ämnen är så laddade som Manne Gerells forskningsområden geografisk kriminologi och polisvetenskap, men Mannes debattinlägg präglas genomgående av god ton, saklighet, kunnande och stora mängder tålamod. Manne Gerells förmåga att berika debatten med information och forskningsföranking är enastående.”

– Jag försöker hålla en hygglig nivå på framförallt Twitter där tonen kan vara ganska hård. Samtidigt är jag mindre drabbad av den än många andra. Kanske för att jag är försiktig och inte så aggressiv. Det är ett brännande ämne där man tydligt märker den politiska polariseringen. Som forskare vill jag dra mitt strå till stacken genom att bidra till en korrekt och sansad debatt.

Prissumman är på 10 000 kronor och juryn har bestått av:

Andreas Bergh (sammankallande), docent i nationalekonomi och ledamot av Ohlininstitutets styrelse
Katarina Barrling, docent i statsvetenskap och verksam vid Uppsala universitet
Ola Nordebo, Politisk chefredaktör på Västerbottens-kuriren
Amanda Sokolnicki, Chef för Dagens Nyheters ledarredaktion

Läs mer på Ohlininstitutets webbsida 

Text: Jessica Bloem