Malmö universitet hamnar i topp bland svenska lärosäten i en rankning som presenteras av tidningen Fokus.

Ulf Sandström, docent och forskare vid KTH, ligger bakom genomgången som baseras på hur ofta forskares artiklar har citerats i internationella tidskrifter relativt de ekonomiska resurser som universiteten får, antingen via staten eller via extern finansiering.

– Skälet att vi hamnar i topp är nog att vår forskning är unik och originell, tack vare att den är flervetenskaplig och ofta sker i samverkan med andra samhällsaktörer, säger rektor Kerstin Tham till tidningen och efterlyser mer resurser till de mindre lärosätena.

– Smärtgränsen är nådd. Om vi nu kan visa att vi är så här duktiga så borde vi kunna få ett ytterligare utökat basanslag. Fördelningen mellan landets lärosäten är otroligt orättvis.

Ulf Sandströms rankning visar också vilka forskare som ligger i topp per disciplin.

Bland tio i topp i humaniora finns till exempel Pelle Ehn, professor i interaktionsdesign och Per-Anders Hillgren, universitetslektor i design och social innovation båda vid Malmö universitet.

Text: Jessica Bloem

Om rankningen

Artiklarna om rankningen i Fokus ligger bakom betalvägg men går att hitta i databasen Retriever Mediearkivet som är tillgänglig för alla studenter och anställda vid MAU. Via länken nedan kommer du till databasen och kan söka dig fram. Är du utanför campus behöver du logga in med hjälp av din datoridentitet.

Här kommer du till databasen

Har du prenumeration på magasinet Fokus kan du gå via länken nedan.

Här kommer du till Fokus