Dirigenter, kompositörer, musiker…. Många lägger nu ner sina instrument och plockar i stället upp vapen för att försvara sin kultur – Ukrainas själ. Nu berättar Daniel Hansson, dirigent för Malmö akademiska kör och orkester, om hur hans hjärta krossas när landet, som han förälskat sig, är i fara.

Daniel Hansson fick upp ögonen för Ukraina efter en turné 2018. 

– Det är ett stort europeiskt land, dessutom väldigt nära oss, som få i Sverige vet något om, säger han. 

Under turnén knöt han vänskapsband och inledde samarbeten, vilket ledde till att han 2019 utsågs till gästprofessor vid det nationella musikkonservatoriet i Lviv. 

– Efter mina många besök där blev Ukraina min ”Narnia-upplevelse”. Det var garderoben som jag gick in i och när jag kom ut på andra sidan befann jag mig i ett kulturellt landskap som man normalt bara drömmer om. Lviv stod särskilt ut. Det är en stad med en exceptionell och dynamisk kulturscen, säger Daniel Hansson som varje år tillbringar mycket tid i staden. 

Han har hunnit knyta många band till landet, både yrkesmässigt och privat.  

–  Bara tanken på att se människor, som jag har träffat som musiker, nu bära vapen, fyller mig med skräck och förfäran. Men ukrainarnas vilja att försvara sig är väldigt, väldigt stark. Jag känner människor som ännu inte blivit inkallade men som ändå har släppt allt för att försvara sitt land.  

Hans vänner inom kulturscenen gör nu också insatser för att försvara det ukrainska kulturarvet, berättar han. 

– Under Stalin-eran var ukrainsk konst både gömd och till och med förbjuden. Nu är vi i en situation då det återigen kan hända. Det har fått mina vänner att digitalisera partitur för att göra dem tillgängliga för världen att spela, om det värsta händer. 

Digitaliseringsinitiativet heter ”Ukrainian Scores”, och är en del av det större projektet ”Ukrainan Live”, en app som ska sprida och bevara det kulturella arvet, berättar han. 

– I konflikter som den här kan det verka mindre viktigt, men jag pratade med en vän som sa att ”du kanske tänker så, men anledningen till att vi slåss är att landets själ står på spel, och en del av den är vår musik, våra röster och vår poesi”. Att bevara kulturen är en del av Ukrainas försvar, och jag skulle vilja säga att det är lika viktigt som stridsvagnar. 

Läs en längre intervju med Daniel Hansson på engelska: A love letter to Lviv