Tänderna är inte bara något du tuggar med. Mun- och tandhälsan spelar också stor roll för hur övriga kroppen mår. En ny bok reder ut sambanden mellan munnen och våra vanligaste folksjukdomar och vad vi själva kan göra för att stärka både mun och kropp.

Det är Pamela Andersson, journalist, författare och hälsoprofil och Björn Klinge, övertandläkare och  professor i parodontologi vid Malmö universitet, som skrivit ”Din hälsa sitter i munnen - 101 frågor och svar om munhälsa och kopplingen mellan vetenskap folksjukdomar och ett långt och friskt liv”. Pamela Andersson har gjort urvalet bland  1500 publikfrågor i teveprogram, Björn Klinge besvarar dem.
– Vi tycker munnen är en otroligt spännande värld som är ganska lite känd utanför expertisen. Normalt tänker vi inte så mycket på den, vi tuggar och tycker det fungerar bra. Men det är mycket annat som munnen hjälper till med, som smaksinnet, säger Björn Klinge om idén bakom boken.

Munnen påverkar bemötandet

Munnen är också viktig för hur vi bemöter varandra. Det finns mycket skam- och skuldkänslor kopplade till hur munnen ser ut. Björn Klinge jobbade en tid som ansvarig för tandvården för hemlösa i Stockholm och vet vad det betydde för dem att få bättre tänder.
– Dålig tandhälsa påverkar möten med en potentiell hyresvärd eller vid en jobbintervju. Vi vill inte bedöma människor efter deras utseende men det gör vi, och det är skambelagt även för betraktaren, säger Björn Klinge.

Vi vet att en person som har tandlossning har större benägenhet att utveckla diabetes och vice versa.

Björn klinge

Frågorna handlar om allt från dålig andedräkt och vilken tandborste man ska välja till hur blodtrycket påverkas av bakterierna på tungan och hur rökning kan påverka tandlossning. Dessa varvas med faktaavsnitt om t ex smaklökar, rotfyllning, munsköljning och tandlossningssjukdomar, som drabbar ungefär 40 procent av befolkningen som är 50 år eller äldre och kan bidra till hjärt- och kärlsjukdomar.

Stark koppling till folksjukdomar

Inflammationer och infektioner i munnen har också en stark koppling till folksjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Karies (hål i tänderna) är vår allra vanligaste icke-smittsamma folksjukdom.
– Vi vet att en person som har tandlossning har större benägenhet att utveckla diabetes och vice versa, säger Björn Klinge.
Författarnas ambition är ge lättillgänglig kunskap om munhälsa och visa att många problem faktiskt går att lösa.
– Det mesta går att fixa. Även lösa tänder går att rädda och skulle du ha tappat en tand kan implantat ge både bra tuggfunktion och god estetik, säger Björn Klinge.
Nyckeln till bra munhälsa heter god egenvård. Det är viktigt att gå regelbundet till tandläkaren, men det är det du gör hemma som är mest betydelsefullt, understryker Björn Klinge och avslutar med ett par enkla tips:
– 2+2+2. Borsta tänderna två minuter två gånger dagligen med två centimeter fluoridtandkräm. Men tänk på att tandborsten bara gör rent på in- och utsidan. Det är viktigt att också göra rent mellan tänderna med tandstickor eller tandtråd. Och tänk på att det inte räcker att köpa hjälpmedlen – du måste använda dem också, säger Björn Klinge.

Text: Magnus Jando