I en pilotsatsning har en grupp nyanlända arkitekter, civilingenjörer och byggingenjörer i Malmö fått möjlighet att certifiera sina kunskaper i ett mjukvarubaserat standardverktyg för ritningar. Detta för att snabbare komma in på arbetsmarknaden.

Verifieringskursen CAD (Computer Aided Design) på Mau som avslutades i början av oktober var ett samverkansprojekt mellan Malmö universitet, organisationen Ingenjörer utan gränser och teknikkonsultbolaget Symetri AB. Satsningen finansierades av Region Skåne.

Malmö universitets roll har framförallt gällt själva examinationen och verifieringen av kursdeltagarnas kunskaper.

– Vi vill bidra med ingenjörskunskaper i samhället, då vi vet att det finns en stor efterfrågan. Vid Malmö universitet undervisar och forskar vi inom digitalisering av samhällsbygget och vi har de resurser som kan användas för denna samverkan, säger Mats Persson, prefekt vid Institutionen för materialvetenskap och tillämpad matematik.

Naser Sad Alden, som är byggnadsingenjör med en 5-årig utbildning från Al-Baath universitetet i Homs, var en av åtta som gick kursen.

– Det här var en mycket bra kurs som jag tror är jätteviktig för ingenjörer som kommer till Sverige från andra länder, säger Naser Sad Alden.

– Tekniken är i princip densamma i alla länder men byggnadsmaterialen varierar. I Sverige används mycket trä som byggmaterial medan det i mitt land är vanligare med betong och stål.

Naser Sad Alden, som bor med sin familj utanför Tomelilla, kom till Sverige från Syrien för nästan 2 år sedan och studerar för tillfället svenska på gymnasienivå. Den certifiering han nu fått genom kursen hoppas Naser ska ge fler möjligheter att arbeta som byggnads- eller konstruktionsingenjör, helst för ett stort svenskt byggföretag som Peab eller Skanska.

– Jag har använt Revit Structure tidigare men lärde mig i denna kurs hur jag gör godkända ritningar enligt svensk standard. Tidigare i år fick jag en möjlighet att jobba som ingenjör men det blev inte av eftersom jag saknade certifiering för Revit. Efter den här kursen hoppas jag på fler chanser och tillfällen. Nu kan jag gå ut och kämpa för att få jobb som ingenjör, säger Naser Sad Alden.

För en snabbare etablering i byggbranschen

I samband med den åtta veckor långa kursens examination fick kursdeltagarna, från Afghanistan, Irak, Nigeria, Palestina, Syrien och Turkiet, ett diplom som är tänkt att underlätta för en snabb etablering i byggbranschen. Under kursen har deltagarna fått undervisning i verktyget Revit Structure av konsulter på Symetri. Mjukvaran är det standardverktyg som idag används i byggbranschen för att ta fram så kallade byggnadsinformationsmodeller.

– När vi utbildar arkitekter och ingenjörer i de senaste teknologiska verktygen märker vi tydligt att det finns ett behov av duktiga ingenjörer hos många av våra kunder. Vår ambition är att projektet ska bidra till att öppna dörrar för människor med ett brinnande intresse att komma in på den svenska arbetsmarknaden, säger Jens Kollserud, vd på Symetri.

Ett ideellt initiativ med offentlig finansiering

Kursen startades på initiativ av Malin Nordlund, som är lokalrepresentant för den ideella organisationen Ingenjörer utan gränser.

– I vårt projekt Engineer to Engineer (E2E) träffar vi många kompetenta och drivna ingenjörer som vill bidra med sina yrkeskunskaper. Många saknar däremot kända referenser och intyg från utbildning och arbetsgivare här i Sverige, vilket är ett hinder i mötet med arbetsgivare. Det är därför vill vi fokusera på verifiering av kompetens, säger Malin Nordlund.

Mer information

Är du intresserad att komma i kontakt med kursdeltagarna eller vill veta mer om initiativet kontakta Malin Nordlund på cadpoject.e2emalmo@ewb-swe.org. Projektet Engineer to Engineer startade i Malmö 2015 och drivs av Ingenjörer utan gränser. Målet är att korta tiden för nyanlända ingenjörer att komma in på arbetsmarknaden.

Läs mer om Malmö universitets initiativ för breddad rekrytering och breddat deltagande