Serieforskaren Pascal Lefèvre utses till hedersdoktor vid Fakulteten för kultur och samhälle, Malmö universitet. Då årshögtiden skjutits upp på grund av pandemin är han den enda som utses vid universitetet i år.

– Professor Pascal Lefèvre är en pionjär inom forskningen om tecknade serier. Hans arbete om konstformens historia och teori har varit grundläggande för forskningens utveckling i Europa, inte minst vid vår fakultet, säger Rebecka Lettevall, dekan vid Fakulteten för kultur och samhälle vid Malmö universitet.

Belgaren Pascal Lefèvre är en välkänd seriehistoriker och teoretiker. Med avhandlingen ”Willy Vandersteen's Suske en Wiske in the dailies (1945-1971): A theoretical framework for the formal analysis of comics” blev han 2003 den första personen i Flandern att disputera om serier.

– Det är mycket hedrande att bli utsedd till hedersdoktor. Det är ett erkännande av 35 års arbete. När jag började studera och skriva om serier fanns det inga akademiska möjligheter att forska om konstformen. Mediet kämpade fortfarande med sin legitimitet, säger Pascal Lefèvre. 

Förändrad syn på serier

Serier har omvärderats på senare år. Utvecklingen skedde gradvis under den senare delen av 1900-talet, men det är först efter millennieskiftet som antalet doktorsgrader, konferenser, specialiserade akademiska tidskrifter och bokutgivningen exploderat, berättar Pascal Lefèvre.

Han menar att internet gjort internationellt utbyte mellan serieforskare enklare, och han har också ett samarbete med Malmö universitet.

Pascal Lefèvre ser Malmö som den perfekta platsen för seriekulturen i Sverige:

 – I Malmö finns en livlig seriemiljö, olika utbildningar och Svenskt seriearkiv. Flera studenter på LUCA School of Arts i Bryssel, där jag har undervisat i 22 år, har tillbringat några Erasmus-månader på Malmö universitet.

Serier sedan barnsben

Pascal Lefèvre fastnade för serier redan som barn.

– Jag "läste" serier innan jag kunde läsa ordentligt, bilderna "talade" till mig som barn. Så serier, mestadels av belgiskt ursprung, var en del av min barndom. När jag gick på universitetet i Leuven, i början av 1980-talet, började jag köpa de nya serierna för vuxna, särskilt de som kom från Frankrike. En helt ny värld öppnade sig för mig.

Om någon vill förstå serier, var skulle denna person då börja? 

– Det är verkligen svårt att säga, för det finns en mycket varierande produktion på många språk sedan 1800-talet. Tyvärr är många av mina kollegor bara intresserade av en ganska begränsad produktion, vanligtvis nya grafiska romaner på engelska. Ett tips för en svensk är att börja med att läsa Seriefrämjandets tidskrift Bild & Bubbla, säger Pascal Lefèvre.

Pascal Lefevre kommer uppmärksammas vid årshögtiden 2021, då även universitets nyblivna konstnärliga professor i visuell kommunikation/teckning Gunnar Krantz installeras.

Text: Ellen Albertsdottir