I podcasten “Olösta fall” berättar Malmö universitets studenter Sofie Nyblin och Nathalie Seow om ouppklarade fall av försvunna personer och mord. Redan första veckan efter att avsnitt ett släppts, hade podcasten fått över 10.000 lyssningar och klättrat sig upp till fjärde plats på iTunes topplista över de populäraste poddarna i Sverige inom kategorin “Samhälle och kultur”. Nu hoppas de kunna öka medvetenheten om offren och hjälpa de anhöriga.

Träffades på Malmö universitet

Sofie och Nathalie träffades på kursen “Att skriva och publicera i digitala medier” på Malmö universitet, hösten 2017. Sommaren efter avslutad kurs gick de ihop och startade podcasten “Olösta fall”.

– Det är den bästa kursen jag har gått! Den hjälper till att väcka skrivarlusten och det kreativa, vilket ibland kan försvinna med det akademiska, säger Sofie.

– I kursen fick vi lära oss mer om hur man använder olika digitala plattformar, hur man marknadsför sig, hur man arbetar transmedialt och hur man lägger upp en kommunikationsplan. Det har verkligen varit till stor hjälp när vi arbetat med podcasten, fyller Nathalie i med.

Kursen har även gett dem mycket tankar om etik, som idag ligger till grund för podcastens etiska riktlinjer, vilket de menar är viktigt att ha och vårda när man arbetar med så känsliga ämnen och anhöriga.

Idag läser Nathalie sista året på media- och kommunikationsvetenskap och har sin praktik på drivhuset på Malmö universitet. Sofie, som precis blev klar med sin kandidatexamen i  media- och kommunikationsvetenskap innan sommaren, fortsätter sina studier med kursen experimentell medieproduktion, också på Malmö universitet.

Vill sticka ut

I podcasten blir vi lyssnare tagna i handen och guidade genom snåriga brottsfall, oförklarliga försvinnanden och mordutredningar, och tillsammans försöker de belysa dem i hopp om att öka medvetenheten kring dem. Framgången tror de beror på poddens unika profilering.

– Vi vill belysa de fall som inte är jättestora. Vi vill inte grotta ner oss i mord för att det ska bli underhållning, utan istället göra nytta rent samhällsmässigt, säger Sofie.

På podcastens facebookgrupp för lyssnarna, “Olösta Fall - eftersnack”, låter de lyssnarna diskutera fallen efter att avsnitten släppts. De arbetar därför målmedvetet för att informera allmänheten om ouppklarade fall, vilket har fått dem att sticka ut bland svenska poddar.

– Det är viktigt att diskussionerna inte tar slut när podden gör det, och eftersnacksgruppen fungerar därför som en förlängning på podden där man ska våga öppna upp för diskussion och interagera med varandra, säger Nathalie.

De tycker båda också att det är viktigt att de som kreatörer skapar en plattform där lyssnarna kan diskutera och spekulera i ett slutet forum - allt för att spekulationerna inte ska gå över gränsen och såra anhöriga eller påverka fallet.

Stora framtidsplaner

I en nära framtid vill Sofie och Nathalie även väva in mer diskussioner om mediesyn och medierapportering kring just försvinnanden och mord. De menar att mediernas sätt att rapportera om ett fall kan påverka spridningen och medvetenheten om det.

– I framtida avsnitt kommer det vara mer nära kontakt med anhöriga i form av intervjuer. Vi vill ju berätta om människan bakom fallet på ett genuint och rättvist sätt, säger Nathalie.

Redan idag får de många meddelanden från anhöriga som tackar dem för att de tar upp fallen, och de vill fortsätta uppmärksamma offren för att inte låta något olöst falla i glömska.

– Vi vill plocka ut dem ur statistiken och göra dem till människor, säger Sofie.

Med succépremiären i ryggen fortsätter de nu spela in resterande avsnitten av säsong 1. Säsong 2 avslöjar de redan är under planering. “Olösta fall” släpper ett nytt avsnitt varje söndag, där vartannat fall kommer handla om försvunna personer, och vartannat om ouppklarade mord.

Text: Inez Nyberg