Under våren är den brittiska serieskaparen Joe Kessler på plats på Malmö universitet i egenskap av IASPIS-resident. IASPIS är Konstnärsnämndens internationella program som Malmö universitet är en del av.

– Joe Kessler ska jobba med sitt eget men också vara en del av den konstnärliga utvecklingen inom serier här på universitetet. Han ska träffa studenter och hålla i vår masterclass för serieskapare i augusti. Han är även intresserad av att arbeta med vår A2-risograf, säger Gunnar Krantz, konstnärlig professor i visuell kommunikation/teckning vid Malmö universitet.

Risografen är en svåråtkomlig teknik och vid Malmö universitet finns den enda maskinen i A2-storlek i Sverige. Risograf påminner om screentryck eller en stencilmaskin. Det är en duplikator och inte en kopiator vilket ger trycken ett unikt utseende. Intresset för trycktekniken är stort och den är populär bland universitets studenter i grafisk design och visuell kommunikation.

– Vi har risografen för att utveckla nya konstnärliga idéer. Trycken påminner om gammaldags litografi eller konsttryck. Det är enkelt att jobba med den då vi utgår från en tryckfil på datorn och det går att trycka stora upplagor, säger Gunnar Krantz.

Joe Kessler kommer vistas i Malmö i två perioder, den 21 mars till 16 april och 8 augusti till 28 september 2022. Institutionen för konst, kultur och kommunikation, K3, står som värd för residensskapet.

– Joe Kessler representerar en yngre generation av etablerade serieskapare som jobbar med det konstnärliga uttrycket och med kunskap om tryckteknik. Det är därför hans böcker blir så färgstarka. Kessler gör svartvita original som får olika färg beroende på vilken tryckplåt som används, säger Gunnar Krantz.

Under våren visar Form/Design Center i Malmö en utställning som samlar över 150 exempel på risotryck från konstnärer, illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare, aktivister, musiker och textförfattare och förmedlar kunskap om den egenartade tryckmetoden.

– Jag ska använda mitt residens till att skapa en seriebok och hoppas kunna trycka upp några exemplar av den under residenstiden. Ambitionen är att boken ska vara berättande och i storformat tryckt i flerfärg på en A2-risograf, säger Joe Kessler i en intervju på Konstnärsnämndens webb.

Text: Ellen Albertsdottir

Om Joe Kessler

Joe Kessler är serietecknare och art director vid Breakdown Press. Han har gett ut flera böcker, däribland ”Windowpane” 2018, som Lystring gav ut på svenska 2020 med titeln ”Fönsterruta”. Hans senaste bok, ”Le Gull Yettin”, kommer också att publiceras av Lystring i mars i år, med titeln ”Måsvarrelsen”. Seriefrämjandet håller release för boken på Rum för serier i Malmö den 31 mars.

Läs mer om boksläppet på Facebook     

Om IASPIS

IASPIS är Konstnärsnämndens internationella program för bild- och formkonstnärer. Uppdraget är att arbeta med internationalisering på flera sätt i syfte att öka och fördjupa kontakterna mellan svenska konstnärer och internationella institutioner, konstnärskollegor, publik och marknader med mål att bidra till konstnärlig fördjupning och förbättrade arbets- och inkomstmöjligheter. IASPIS omfattar sammanlagt tolv residens i Sverige varav nio stycken finns i Stockholm, och ytterligare tre residens i samarbete med Göteborg, Malmö och Umeå.

Läs mer om IASPIS