Kulturlivet i Sverige har präglats av inställda konserter och evenemang under coronakrisen. Malmö akademiska kör efterlyser nu innergårdar och andra platser hos malmöborna för skymningskonserter utomhus onsdagen den 1/4.

– Mötet med musik gör sig bäst i levande form. Vi vill att malmöborna ska få se och höra riktiga människor framföra levande musik samtidigt som vi beaktar både Malmö universitets och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Daniel Hansson, dirigent och konstnärlig ledare för Malmö universitets akademiska kör och orkester.

I takt med att Coronakrisen eskalerat har kören och orkestern fått ställa in en rad konserter och repetitioner. Digitala försök att upprätthålla musikverksamheten har gjorts med varierande framgång.

– Det är svårt. Vi är ett musikaliskt kollektiv som brinner för att göra musik för andra. Vi längtar efter att få möta vår publik, säger Daniel Hansson.

Nu vill han få in förslag på konsertplatser utomhus runt om i staden hos Malmöborna själva. Kvällen den 1/4 mellan kl 19-21 är planen att framträda på så många av dessa som möjligt. Det kan röra sig om innergårdar eller andra platser där de 30-talet medlemmarna i kören kan framföra en konsert på mellan 10–15 minuter och där publiken kan stå och lyssna från sitt bostadsfönster eller på annat behörigt avstånd.

– I första hand tänker vi på dem som känner sig bundna till sitt hem och vi välkomnar förfrågningar från bostadsrättsföreningar, vård- eller omsorgsboenden. Vi vill återupprätta en publikkontakt utan att kompromissa med säkerheten. I tider där vi ska hålla avstånd kan musik bli en utmärkt brygga mellan människor.

För mediafrågor eller förfrågningar om konsertplatser, kontakta:
Daniel Hansson
dirigent Malmö akademiska kör och orkester
Malmö universitet
070 676 01 00
daniel.hansson@mau.se