Att det är svårt att rakt av översätta en fysisk konferens till en digital sådan insåg arrangörerna till ”Artificial Creativity”. Resultatet blev förinspelade presentationer, frågestund live, och ett virtuellt rum som erbjuder både minglande och utställningar.

”Artificial Creativity” vill väcka en diskussion om de kulturella, samhälleliga och etiska aspekterna av konstverk som nyttjar artificiell intelligens eller kreativa robotar.

– AI är inte bara en teknisk fråga, ändå anordnas de flesta konferenser av datavetare. Det ville vi ändra på, säger forskaren Bojana Romic, som står bakom konferensen tillsammans med Bo Reimer och Richard Topgaard.

Den virtuella utställningen kommer att innehålla olika videos, men också de senaste verken av den franska konstnären Justine Emard, som experimenterar med AI och robotar.

3D-minglande

För det virtuella rummet används programmet Mozilla Hubs. Rummet har designats av Maria Engberg vid Malmö universitet och Jay Bolter vid Malmö universitet och Georgia Tech, tillsammans med ett team från Georgia Tech. I det virtuella rummet kommer också Justine Emard vara på plats för att presentera sina verk och diskutera det med deltagarna.

– Det är vår samlingsplats, en 3D-plats där deltagarna deltar genom avatarer som liknar figurer från datorspelet Minecraft. Det är enkelt men charmigt, bra men inte för krävande. Alla har inte en avancerad speldator hemma. Detta är VR för personer med laptops, säger Bojana Romic.

Talarnas presentationer är max 12 minuter långa. De har uppmuntrats att använda video, musik och andra experimentella inslag.

Internationell guldkant

Men med deltagare från allt från USA till Nya Zeeland är tidszonerna en utmaning. När det är lunchpaus i Malmö är klockan sex på morgonen i New York och tolv på natten i Auckland.

– När vi började planera konferensen tänkte vi ha den i Malmö. Jag såg fram emot att träffa alla på plats. Men nu inser jag att det finns en guldkant, och det är den internationella närvaron, säger Bojana Romic.

Beroende på tidszon kan alla inte vara med på alla sessioner, men arrangörerna kommer att släppa förinspelade videos på förhand så att alla har tillgång till dem.

– Vi har lagt minglandet sist på dagen så att amerikanerna kan vara med, säger Bojana Romic.

Text: Ellen Albertsdottir

Om konferensen

Konferensen Artificial Creativity, med ungefär 70 anmälda, arrangeras den 19–20 november 2020. Värdar är Medea, Data Society och K3 vid Malmö universitet. Konferensen arrangeras inom ramen för Bojana Romics forskningsprojekt The Robot as a Technocultural Icon (RoboIcons).

Konferensen har fått stöd från Riksbankens Jubileumsfond.

Läs mer om konferensen och ta del av programmet