Med start fredag 5/6 tar studenterna vid Malmö universitet sin examen. Artisterna Mikael Wiehe och Viktoria Tolstoy bidrar med varsin låt som ska spelas för bland andra nyutexaminerade sjuksköterskor, socionomer och biomedicinska analytiker. Se deras inspelningar i videoklippen nedan.

Vårterminen närmar sig sitt slut och det innebär att runt 1700 studenter tar examen vid Malmö universitet. Ett vanligt terminsslut hade de fått fira avslutningen på sina studier vid en högtidlig ceremoni där de fått ta emot sina examensbevis. I år blir det annorlunda.

­– På grund av läget kommer vi att genomföra flera examenshögtider digitalt. Trots det ville vi att det skulle kännas som en värdefull och högtidlig stund för studenterna. Många tar sina första och viktiga steg ut i yrkeslivet redan nu i sommar inom till exempel vård och omsorg, säger Maria Crona, projektledare som stödjer fakulteterna i planering med de digitala examenshögtiderna.

Artisterna Mikael Wiehe och Viktoria Tolstoy fick frågan om de ville ställa upp och framföra varsin låt till studenterna som fått kämpa med att avsluta sina studier samtidigt som universitetet på rekordtid fått ställa om till digital undervisning. De tackade ja och har de senaste veckorna jobbat i inspelningsstudion tillsammans med Malmö akademiska kör och orkester.

– Vi gör en nyinspelning av Mikael Wiehes egen låt En sång till modet och Viktoria Tolstoy gör sin tolkning av Joni Mitchells Both sides now. Båda låtarna rör vid den situation som vi i samhället befinner oss i nu, både på ett personligt och övergripande plan. En sång till modet är dessutom en hyllning till dem som står längst fram i frontlinjen, en slags uppmaning till alla om att hålla ut. Jag tror att den har en stark betydelse för många, säger Daniel Hansson, dirigent.

Låtarna kommer att ingå som filmade musikinslag i programmet för de digitala examenshögtiderna nu på fredag för fakulteten för hälsa och samhälle som bland annat utbildar i omvårdnad, biomedicin, kriminologi och socialt arbete.

– Vi är väldigt glada att två av Sveriges främsta artister inom sina respektive genres ställer upp på det här sättet, säger Daniel Hansson.