”Jag har alltid haft ett intresse för staden och det urbana livet”
Maria Burén visste från början att hon ville läsa vidare efter sin kandidatexamen. Idag studerar hon en masterutbildning vid SLU Ultuna i Uppsala, och det var projekten hon gjorde under programmet Arkitektur, visualisering och kommunikation som gav henne en plats på programmet.
Vad fick dig att välja programmet?
Jag valde programmet eftersom utbildningen erbjöd en bra kombination av olika kunskapsområden inom urbana studier, och att det fanns möjlighet att studera vidare inom landskapsarkitektur och hållbar stadsplanering. Jag har alltid haft ett intresse för staden och det urbana livet, med åren har jag insett att det främst handlar om livet mellan husen och inte husen i sig och jag tyckte att utbildningen hade en riktning mot det hållet. Det verkade helt enkelt vara en väldigt intressant utbildning, som vågade blicka framåt och vara lite progressiv. Det lockade mig.
Vad är bäst med utbildningen?
Jag har uppskattat att vi jobbat i projektform och blandat både individuella uppgifter och uppgifter i grupp. Lärarna på programmet har varit givmilda med sin tid och sin kunskap, vi har fått individuellt anpassad handledning, bra verktyg för att utvecklas och haft många föreläsare utifrån. Jag upplever att utbildningen är förankrad i hur man arbetar med urbana miljöer och stadsutveckling ute på arbetsmarknaden, vilket har gett mig en inblick i hur mina framtida jobb kan tänkas se ut.
Vilken typ av jobb förbereder programmet dig för?
Det beror lite på vad du själv är intresserad av. Jag upplever att det finns möjlighet att rikta utbildningen något och lägga mer tid på den delen av arkitektur, visualisering och kommunikation som man är mest intresserad av. Utifrån ett arbetsgivarperspektiv tror jag många tänker att programmet handlar om att utbilda kommunikatörer inom bygg och planering – men personligen så skulle jag säga att upplägget också förbereder studenter för att arbeta med stadsplanering och gestaltning av olika slag inom hållbar stadsutveckling. Det svåra med vår utbildning är att det är en relativt ny, så många känner inte till den ute på arbetsmarknaden, vilket gör det viktigt att veta hur man själv vill använda utbildningen när det är dags att söka jobb.
Vad har du haft för nytta av utbildningen inför vidare studier?
För att komma in på masterprogrammet i landskapsarkitektur, som jag nu studerar, så behöver man ansöka med sin portfolio. Min portfolio bestod av olika projekt som jag gjort under mina studier här. På så vis bidrog utbildningen mycket, och var helt avgörande för att jag skulle ha möjlighet att studera vidare. Jag tycker också att Arkitektur, visualisering och kommunikation har liknande studio-kursupplägg som de har på SLU, eftersom vi också haft många projektinriktade kurser som inkluderat kartläggning, analys, skissprocess och gestaltning, konceptbearbetning och kommunikation.
Vem passar denna utbildningen för?
Utbildningen passar en person som vill lära sig mer om kartläggning, analys, planering och gestaltning av urban byggd miljö samt kommunikationsdesign, layout och visualisering av koncept, arkitektur och idéer. Viktigt att poängtera är att det inte är en arkitektutbildning i traditionell mening, utan utbildningen har ett bredare fokus och ett bredare angreppssätt. Jag skulle rekommendera att läsa igenom informationen om programmet här på programsidan och följa @avkschool på Instagram för att få en bild av vad det är för typ av utbildning och vad som görs inom programmet.