Vad är skillnaden på en arbetsintegrerad variant av grundlärarutbildningen
och den reguljära grundlärarutbildningen?
Den arbetsintegrerade utbildningen innebär att du arbetar 50 procent och studerar på 50 procent från och med det andra studieåret. Första året läser du på heltid och läser samma kurser som studenterna inom det reguljära programmet. Eftersom utbildningen har lägre studietakt omfattar den 10 terminer och studier på sommaren istället för 8 terminer. Kombinationen av utbildningen och arbetet som lärare ställer höga krav på din förmåga att organisera egna studier parallellt med arbetet i skolan.
I inriktningen mot förskoleklass och årskurs 1-3 ingår det fem undervisningsämnen matematik, svenska, engelska, SO och NO-teknik, oavsett om du läser den reguljära eller arbetsintegrerade varianten. I inriktningen mot årskurs 4-6 ingår det fyra undervisningsämnen. Det undervisningsämne som erbjuds i den arbetsintegrerade varianten utöver matematik, svenska och engelska är NO-teknik (30 hp). Till skillnad från det reguljära programmet kan du inte välja undervisningsämne (30 hp) i SO, idrott och hälsa, musik eller bild.
Från och med utbildningens andra år arbetar du som obehörig lärare på halvtid. Det kommer att finnas handledare på skolan. Utbildningen passar därför bäst för dig har erfarenhet av att ha verkat i skolan och vet att du trivs i rollen som lärare. Annars rekommenderar vi att du väljer det reguljära grundlärarprogrammet, där du mer successivt kommer in i din framtida yrkesroll.
Är studierna utlokaliserade?
Huvuddelen av studierna bedrivs i Malmö i universitetets lokaler. Från och med andra året genomförs vissa kursmoment i den kommun där man är anställd. Från och med år två är vissa veckodagar vikta åt arbete på skola och andra för undervisning på universitetet. Undervisning ges i huvudsak på dagtid, men kvällsundervisning (17-20) kan förekomma. Det gäller i synnerhet den verksamhetsförlagda utbildningen, vfu, som består av fyra kurser om fem veckor. Vfu-kurserna examineras av universitetets lärare (vfu-lärare) som sätter betyg på kursen efter samråd med handledaren på skolan. Godkänd vfu-kurs krävs för utbildningsanställning.
Är det olika krav för behörighet till de olika utbildningsvarianterna?
Det är samma behörighetskrav oavsett utbildningsvariant. Ett av syftena med den arbetsintegrerade varianten är att utbildningen ska locka nya kategorier av sökande, t ex personer som har en högskoleutbildning och vill yrkesväxla. En tredjedel av platserna reserveras därför för behöriga sökande med tidigare akademiska studier (antal högskolepoäng mellan 60 och 165 hp).
Hur söker jag till den arbetsintegrerade utbildningen?
Det finns flera anmälningsalternativ till den arbetsintegrerade varianten av grundlärarprogrammet, dels beroende vilken inriktning du vill ansöka till men också vilken kommun du prioriterar avseende en kommande utbildningsanställning (och därmed VFU under utbildningens första år). Alternativen hittar du längst ner på programsidan för respektive för inriktning.
Du söker i första hand till den kommun du är intresserad av att arbeta i. Är du intresserad av flera kommuner kan du söka dem som andrahands- eller tredjehandsval. Utbildningen ges vid Malmö universitet oavsett vilken anmälningskod du söker.
Om du blir antagen till utbildningen måste du vara inställd på att vara verksam under fyra års tid i den kommun din ansökan om utbildning avser. Långt pendlingsavstånd är därför inte realistiskt, det finns heller inte möjlighet till någon form av reseersättning. Det kommer inte att vara möjligt att byta kommun under utbildningens gång.
Jag vikarierar redan i dag i en skola och vill söka till utbildningen. Kan jag få önska eller påverka vilken skola jag hamnar i?
När du antagits till utbildningen är du kopplad till en viss kommun, men det är kommunen/huvudmannen som avgör på vilken skola som utbildningstjänsten inrättas. Den första vfu-kursen i termin 2 ska genomföras på en skola i den sökta kommunen där man inte har personlig anknytning. Med personlig anknytning menas att man till exempel själv arbetar, har arbetat eller har gått på skolan eller har släktingar som arbetar där.
Kan jag söka studielån samtidigt som jag studerar den här utbildningen?
Utbildningen är studiemedelsberättigad, se vidare www.csn.se Här finns det information om hur studiemedlen påverkas beroende på din inkomst och dina ekonomiska förhållanden i stort.
Vad innebär en utbildningsanställning och hur mycket får man i lön?
Medverkande huvudmän erbjuder utbildningsanställningar på 50 % i fyra år from andra året på skolor som erbjuder en god utbildningsmiljö med utbildade handledare. Inom anställningstiden genomförs utlokaliserade utbildningsmoment i en omfattning av totalt 30 högskolepoäng: en kurs om 7,5 hp inom utbildningsvetenskaplig kärna (UVK) samt tre kurser om 7,5 hp vardera inom verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Du anställs på en utbildningstjänst där du arbetar som obehörig lärare med tillgång till stöd och handledning. Anställningen gäller för ett år i taget enligt skollagen och följer regler och avtal som gäller. Individuell lönesättning tillämpas. Lönespannet för obehöriga är ca 22-30.000/månad för heltid beroende på studentens eventuella tidigare utbildning, dess relevans, erfarenhet och vitsord av arbete som lärare. Lönen sätts av kommunerna utan inblandning av universitetet. Om du har specifika frågor som rör utbildningsanställningar rekommenderas du att kontakta kontaktpersonen i aktuell kommun.
Vilka huvudmän medverkar i arbetsintegrerad grundlärarutbildning 4–6 med antagning ht 2023?
Vellinge kommun
Erbjuder 4 utbildningsanställningar i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson: Anja Ritzau, anja.ritzau@vellinge.se
Malmö stad
Erbjuder 12 utbildningsanställningar i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson: Charlotte Hillvik, charlotte.hillvik@malmo.se
Trelleborgs kommun
Erbjuder 2 utbildningsanställningar i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson: Jonas Nerheden, jonas.nerheden@trelleborg.se
Svedala kommun
Erbjuder 1 utbildningsanställning i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson Freja Billengren, freja.billengren@svedala.se
Burlövs kommun
Erbjuder 2 utbildningsanställningar i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson: Inger Ljungbro Bengtsson, inger.bengtsson@burlov.se
Skurups kommun
Erbjuder 2 utbildningsanställningar i grundlärarutbildning 4–6
Kontaktperson Sandra Larsson, sandra.larsson@skurup.se