Här hittar du information om hur antagningen fungerar. Du får vägledning om meriter och urval, behörighet, vad som gäller om du är antagen som reserv och var du hittar antagningsstatistik.

Så anmäler du dig

Anmälan till alla högskole- och universitetsutbildningar i Sverige görs via Antagning.se. Det är också där du får ditt antagningsbesked och ser dina betyg och meriter. 

Viktiga datum för anmälan 

Anmälningsperiod för höstterminen är vanligtvis 15 mars-15 april, för vårterminen 15 september-15 oktober. Datumen kan ändras något så ha koll på datumen via Antagning.se.

Håll koll på datumen på Antagning.se

Sen anmälan

Efter sista anmälningsdag finns det möjlighet att göra en sen anmälan till de utbildningar där det kan finnas platser kvar. Sena anmälningar behandlas i mån av tid och hanteras efter den dag anmälan inkommit. 

Se vilka utbildningar som är öppna för sen anmälan

Reservplatser och antagning som reserv

Vissa utbildningar vid Malmö universitet gör ett mindre överintag och antar något fler studenter efter andra urvalet än antalet platser på utbildningen. Anledningen är att alla som blivit antagna till en utbildning inte alltid vill ha sin plats. 

Om du är reserv efter första urvalet

Om du är reservplacerad efter första urval måste du tacka ja till din plats om du vill stå kvar som reserv. Du får alltid en bekräftelse via mejl när du tackat ja till din plats och du kan se att du har tackat ja när du är inloggad på Antagning.se.

Om du är reserv efter andra urvalet

Om du är reserv efter andra urvalet behöver du inte svara på ditt antagningsbesked. Du blir kontaktad av en studieadministratör via telefon, mejl eller brev om du får en plats på utbildningen. Du kan inte bli antagen genom att komma på uppropet.

Kontrollera att dina kontaktuppgifter på Antagning.se stämmer, om vi behöver kontakta dig. Universitetet börjar kalla eventuella reserver så snart som möjligt efter uppropen och fram till cirka två veckor efter kursstart.

Hur stor chans har jag att komma in som reserv?

Det beror på hur många antagna studenter som tackar nej till sin plats. Malmö universitet kan inte svara på frågor om hur du ligger till i reservkön eftersom det beror på hur många som tackar nej till sin plats och hur många som är före dig i reservkön. Om du är reservantagen ska du bara vänta på att bli kontaktad.

Antagningsstatistik för tidigare år

Att komma ihåg om du är reserv

  • Du ska inte komma på uppropet. Du blir kontaktad om en plats blir ledig.
  • Kontrollera att du har rätt kontaktuppgifter på Antagning.se så att vi kan nå dig om du skulle bli aktuell för en plats.
  • Universitetet kontaktar dig inom cirka två veckor efter ordinarie upprop.

Antagningsenheten kan inte svara på frågor om hur du ligger till i reservkön - det beror på hur många av de antagna som tar sin plats i anspråk.

Meriter och urval

När utbildningar har fler behöriga sökande än antalet platser, görs ett urval. Urvalet grundar sig på bland annat betyg, resultat från högskoleprovet eller akademiska poäng. Olika urvalsregler gäller för olika utbildningar. 

Behöriga sökande får ett eller flera meritvärden som avgör placeringen i urvalet. Genom att ha meritvärde i flera urvalsgrupper ökar du chansen att bli antagen. 

Om urval och vad som gäller för din betygstyp på Antagning.se

Antagningsstatistik

Antagningsstatistik kan ge en uppfattning om vilka betyg/meriter som behövs för att bli antagen till en utbildning. Antagningen baseras på vilka som har de högsta antagningspoängen av de som söker till en utbildning. Antagningsresultatet varierar från år till år så det går inte att säga om du kommer in eller inte baserat på tidigare antagningsresultat. 

Sök i Universitets- och högskolerådets (UHR) databas

Ring, mejla eller besök oss


geo position Studentcentrum, Neptuniplan 7
email icon antagning@mah.se
phone icon 040-665 75 00
time Telefontider: måndag-torsdag 11-12 och drop in-tider: tirsdag och torsdag 11:30-12:30