Daniel Hansson är Director Musices vid Malmö Universitet och leder Malmö akademiska kör och orkester samt Ensemble SYD. Daniel Hansson har också en gästprofessur vid Lviv National Academy of Music i Ukraina, på fakulteten för dirigering och komposition.

"Midnattsbarn"

av Salman Rushdie 

Dagen då Indien blir självständigt föds det 1001 barn under dygnets första timme, alla med magiska egenskaper. Vi får följa den första av dem, Saleem, som också är skrönans berättare. Berättelsen tar dock sin start två generationer tidigare när hans morfar, Doktor Adam Aziz, faller och slår näsan i marken.  

En färgstark och egendomligt fängslande och magiska saga, rikt persongalleri och en makalöst driven berättarkonst.

"Vävarnas barn"

av Per Anders Fogelström 

På Barnängens klädesfabrik lever man ett liv långt bort från sagorna och fjärran de pudrade perukernas 1700-tal. Här finns våldet och maktlösheten, men även stunder av hopp och framtidstro. Fogelströms sätt att väva samman verkliga personers öden med de diktade gestalterna i boken skapa nerv och upp stiger en stark berättelse.

Fogelström var en av böckerna vi fick läsa genom skolans försorg. Det radades upp klassiker och viktiga verk, och vad jag är tacksam för det. Ivrigt och febrigt och ibland med motstånd läste vi igenom litteratur som sedan fick bli en del av vårt språk, våra minnen och vår delade upplevelse, 

Vävarnas barn fångade mig och förde vidare till fortsättningen av serien, Krigens barn och Vita bergens barn.

"Symfoni no.7"

av Beethoven (Bärenreiter) 

Om jag, med kort varsel skulle få välja min sista musik att lyssna till i livet blir det andra satsen i Beethovens 7:a. Partituret är, oavsett om man kan läsa det i detalj eller ej en intressant konstruktion. Sätt på symfonin och följ med!

"Merabs skönhet"

av Torgny Lindgren

Min första läsupplevelse med Lindgren var ”I brokiga blads vatten”. En högt värderad kollega på universitetet kom att förära mig ett exemplar av Merabs skönhet i pocket-format med orden ”Detta är det bästa han skrivit”. 

Här följer vi Skräddaren Molin som broderar bibelord som han vandrar runt och säljer med berättelser om osedvanligt vackra kor och stubb-brytningens våndor. En berättelse med flera djup och i sedvanlig ordning mycket svärta.
Lindgren är en fantastisk berättare, djupt rotad i det Västerbottniska berget berättar han skrönor på en sensationellt gripande sätt.

"Sagan om Ringen"

av J.R.R. Tolkien

Den ofrånkomligt omständiga, tjatiga och detaljrikt ansträngande berättelsen väver in dig, med omsorg i en värld som ingen annan. 

Den tonårige versionen av mig var hemma från skolan under en längre tid, drabbad av influensa. När jag läst igenom vår familjs skrala bokhylla och inte längre var intresserad av Årets brott 1979 eller Tusen och en natt hamnade jag hos Tolkien. Sedan slukade jag böckerna utan omsvep och jag kan fortfarande känna känslan av att vara där, mitt i Midgård.

"On conducting Scherchen: Handbook of conducting"

av Herman Scherzen

Scherzen ger en stilbildande version av vad det innebär att dirigera. Även för den milt insatte blir boken en inspirerande introduktion till mitt yrke, i varje fall de första kapitlen. Hans tankar och sätt att prioritera har bildat skola för mångas sätt att undervisa i dirigering.

"Den oövervinnlige"

av Peter Englund

Ett impulsköp på en bokrea i Piteå bokhandel. I en våg av fynd å den gastronomiska sidan slank Englund med. Det visade sig bli en vuxnare tillbakablick på mycket av den läsning jag gjorde som historieintresserad yngre. Karolinerna, Trumslagarpojkar och storvulna och svunna dagar. Boken som tar vid efter "Ofredsår" är en spännande resa i det svenska 1650-talet, berättad genom Erik Dahlbergs öde. Englunds skriver på ett fängslande sätt. Underhållande, med stilig berättarkonst  men samtidigt folkbildande.

"Vägen till Nürnberg"

av Philippe Sands

En god vän förärade mig denna bok i födelsedagspresent och jag läste den efter att nyss ha utnämnts till Gästprofessor i Lviv. Min egen relation till staden och platserna har gett mig mycket glädje, såväl innan som under och efter läsningen. Det är en initierad och väl skriven berättelse. Blandningen av familjedrama och historiskt mörker knyter samman dåtid och samtid och håller greppet om dig. Hur man juridiskt förhåller sig till de brott världskriget bar med sig, hur definierar vi ondska för att sedan ställa de ansvariga till rätta?

"The God Delusion"

av Richard Dawkins

En gammal vän tycker att jag, i egenskap av skönande alltför ofta umgås med tankar som rör spirituella värden i livet, att min ickekritiska blick på religion behöver uppfriskande impulser. Därför har han under flera år bemödat sig med att slå klarhet i min blick på området med bokgåvor som The God Delusion. Denna granskning av religionerna som fenomen är en uppfriskande läsning i vår tid. Jag uppskattar den lika mycket som jag värdesätter min naiva tro på att allt är möjligt.

"Extremt högt & otroligt nära"

av Safran Foer

Terrordåden sökte mig som alla andra med hemska drömmar och föraningar om en världs sönderfall. Denna bok kom att förflytta sig från min frus nattygsbord till mitt. En förflyttning jag inte har ångrat.

Oscars pappa omkommer i terrorattentaten 9/11, på en telefonsvarare lämnas ett sista meddelande innan katastrofen, något Oscar ibland tar fram och lyssnar på. En dag hittar han ett kuvert med en mystisk nyckel och äventyret börjar. En hjärtegripande och fantastisk berättelse om förlust, saknad och förtvivlat hopp.

"Levande Musik"

av Carl Nielsen

Här delar Carl Nielsen tankar om musik och musikens beståndsdelar på ett fantastiskt fint sätt. En fint presenterad värdegrund som även sätter Nielsens skapargärning i speciellt ljus.

"Uber das dirigerüng Wagner on Conducting"

av Richard Wagner 

Den andra av två böcker som i sin enkelhet påverkat hur vi ser på den moderna dirigentens roll. Fortfarande aktuella och riktiga insikter kring yrket.

"Bort med applåderna"

av Glenn Gould

Gould är mest känd för sina inspelningar av Bachs pianomusik. Här möter vi hans tankar om musik, även dessa med inslagen av storslagen egenhet.

"En dag i Ivan Denisovitjs liv"

av Alexander Solsjenitsyn

En dag på Svedala bibliotek, letandes efter något spännande att läsa med starka inslag av historiskt drama ledde mig lite vilse i den skönlitterära hyllan. Jag råkar, av misstag dra ut ”En dag i Ivan Denisovitjs liv” ur hyllan och hör min vikarierande Svensklärares röst bakom mig, ”Den är bra”. 

Jag fick följa upp initiativet med att faktiskt läsa boken.

Den dagsedel Solzjenitsyn  bjuder på lyfter locket till ett utsatt liv i fångläger och den grå vardaglighet som präglar det. Gripande för alla, även när man går i 7:an.

"Curing & Smoking - River-Cottage-Handbook"

av Steven Lamb

Detta är den enda bok jag köpt, vetandes precis vad jag skulle få. Den fantastiska serien kring River Cottage har producerat fantastiska uppslag för alla som attraheras av small-holding och matlagning på ett genuint och ursprungligt sätt. Att här följa processerna bakom charkuteriproduktion på riktigt, återgivet med precision och skönhet är en ljuvlig läsning.