Steve Dahlskog, Institutionen för datavetenskap och medieteknik, Teknik och samhälle.

Tidiga bekantskaper:

Ska du se på knatten

av Stig Malmberg

I mitt exemplar har jag noterat att jag fick den här boken en dag innan min 10-årsdag. Jag minns att det var på mitt barnkalas. Och serien om Knatten ledde mig in på bokläsningens härliga bana. Tillgängliga och lagom långa böcker för 10-åringar. Knatten är en ung kille i Stockholm som antingen hamnar i mysterier som måste klaras upp (eller så är de bara i hans fantasi som det är ett mysterium). Den här boken beskriver den (för 10-åriga mig) hisnande jakten på pengar som Knatten och hans kompisar har samlat ihop till Rädda barnen men försvann ur det hemligt lönnfack där Knatten gömt dem.

Märkligt nog utspelar sig en bok i serien alldeles i närheten av en plats som skildras ganska ingående i Borgenstam & Nymans bok nedan.

Kalle och chokladfabriken

av Roald Dahl

Den här boken fick jag först kännedom om när jag råkade höra Ernst-Hugo Järegårds röst på TV. Han läste in boken för en TV-produktion och den gick som barnprogram. Gyllene biljetter och choklad! Kan det bli bättre? Eftersom jag missat delar av TV-serien så gällde det att hitta boken! Den jag äger idag kom endera som julklapp eller födelsedagspresent.

Hobbiten eller bort och hem igen

av J.R.R. Tolkien

Den första gången jag läste den här fick man låna den på biblioteket. Den var inte helt lättfunnen i bokhandlarna i Malmö av någon anledning. Idag skulle det väl vara märkligt om den inte gick att hitta? Visste ni att Hobbiten hette ”Hompen” i första översättningen? Klaraste minnet är Gandalfs besök hos Bilbo eller kanske när Gandalf lurar trollen att bråka och gruffa så länge att solen stiger upp och dess strålar förvandlar trollen till sten.

I fantasins värld:

Pawn of Prophecy - Book One of the Belgariad

av David Eddings

Tveklöst den fantasybokserie som jag blivit mest fuktig i ögonen av. Det är något speciellt med ett par scener när Garion brottas med tanken och känslan av sin föräldralöshet eller när han inser att man ändå kan vara älskad trots att man inte har föräldrar. Ett av de mest levande persongallerier jag stött på i den här genren. Framförallt den rolig dialogen är minnesvärd.

The Wheel of Time

av Robert Jordan

Mastodontbok-projekt som författaren tyvärr inte fick se fullbordas. Det gjorde dock en annan författare så nu har vi 14 böcker (på Eng.) och över 2000 namngivna karaktärer att följa I en värld rejält inspirerad av kulturer, religioner, filosofi och legender från vår egen värld. Tolkiens värld kan tyckas något torftig i jämförelse. Episk fantasy med tydligt tecknade karaktärer.

The Colour Out of Space i The call of Cthulhu and other weird stories

av H.P. Lovecraft

Bästa sommarläsningen – den ger kalla rysningar utmed ryggraden. Allt som HP Lovecraft har skrivit är inte lika bra men den här sticker ut tycker jag. Fasan den här gången är något i obestämbar färg som suger livet ur allt runt omkring. Brrr. Men jag älskar den och jag är kräsen med skräck.

Liftarens guide till galaxen

av Douglas Adams

42 är svaret på "den yttersta frågan om Livet, universum och allting". Om nu trilogin innehåller 3 eller 5 böcker är oklart. För mig är den klart ingjuten i den lätt absurda humor som man kan anamma som 17-åring och endast lätt revolterar mot vuxensamhället. Den håller nog inte lika väl för omläsning för mig nu men min bokkärlek har den förtjänat och det utan nostalgiska drag. Hur boken skildrar byggandet av motorvägar och hur den informationen presenteras för medborgare kan alltid tjäna som påminnelse för något.

Wyrd Sisters

av Terry Pratchett

Terry Pratchetts förunderliga och knasiga fantasy har ofta finurliga blinkningar till vår samtids tankar eller fenomen. Filmindustrin, postverk och tidningar får en tankeväckande genomgång från trollkarlar, häxor eller stadsvaktens perspektiv. Rencewind, häxan Weatherwax och Sam Vimes har en mycket speciell plats i mitt hjärta. I Wyrd Sisters får vi följa Pratchetts lätt maskerade tolkning av Macbeth, lite Hamlet och King Lear.

Med postadress i:

Stuv Malmö, kom!

av Fredrik Ekelund

Arbetarlitteratur, skriven med staden där jag föddes som fond och kanske huvudperson? För arbetarbarnet som är på väg in i vuxenvärlden är det skönt att veta att livet pendlar mellan hopp och förtvivlan. På sin egna dialekt, i sin egna stad och med samma attityd. För trygghetens skull.

Polis, polis, potatismos! : Roman om ett brott

av Maj Sjöwall och Per Wahlöö

Ungefär samtidigt som Gösta Ekman tolkar Martin Beck med något tyskt produktionsbolag ger jag mig den på att faktiskt förstå hur hela historien med Martin Beck, Gunvald Larsson och allt vad de heter, hanger ihop. Så jag jagar ihop alla tio böcker i olika bokhandlar för en billig peng. Och läser dem som ett projekt. Peter Haber är en bra skådespelare men Gösta ÄR Martin Beck. Hyfsat nära bok-Beck i alla fall.

Tre Terminer

av Fritiof Nilsson Piraten 

Jag bor numera I Lund. I ett försök att känna mig mera som Lundabo än som Malmöpåg så läste jag en sommar denna bok. Det är en inledande del i det som tänktes vara Piratens skildring av sin studietid i Lund för runt hundra år sedan. Den bokserien blev inte färdig men Tre terminer är mysig i all sin studentikosa hjärtesorg. Det är bra mycket roliga att vandra på vissa gator nu, i staden där jag bor. Det blåser mindre men fotbollslaget är sämre.

I kronans kläder:

Attack till sjöss: med svenska flottans torpedbåtar i 100 år

av Curt Borgenstam och Bo Nyman

Den här boken hittade jag på Malmö Stadsbibliotek I slutet av gymnasiet när det var klart att jag skulle göra lumpen I Flottan. För en landkrabba som jag behövdes viss mera information. Jag visste inte då att jag skulle tillhöra samma typ av fartygsförband under en period. Det är lite lättare att äta, sova – ja helt enkelt att leva ombord om man vet något om hur det är innan man mönstrar ombord.

Operation Garbo. En Trilogi

av Harry Winter

En trilogi skriven under pseudonym av flera författare. Den skildrar hur ett överraskande strategiskt anfall genomförs mot Sverige. Spänning och rysning på samma gång. Det må vara ganska torftigt skriven men ack lika välinsatta författare får man leta efter.

Band of Brothers

av Stephen E. Ambrose

En välkommen julklapp för säkert 15 år sedan. TV-serien visades vid den här tiden och en vänlig själ valde ut den som en passande julklapp. Vid det här laget tror väl alla att jag är en s.k. MÖP – en militärt överintresserad person men den här boken är för mig fantastisk för alla de livsöden som finns nedtecknade. Om man tyckte TV-serien var sevärd för historierna som berättas är boken mera intressant för den ger en mera komplett bild. Det är helt enkelt ”NUTS!” att inte läsa den.

Teknik, datorer och vetenskap

Hemdatorer: spel & grafik

av Susan Curran och Ray Curnow

Den här boken var ett fynd i den bokskatt ett stadsbibliotek är. Jag måste lånat den här boken någon gång runt 1985 strax innan jag arbetat och fått min första hemdator. Den lånades om ett antal gånger. Det exemplar Malmö stadsbibliotek hade saknade ett par sidor, så jag har ännu inte läst hela. Idag kan jag nostalgiskt tänka att den har påverkat mitt studieval och kanske lite grand min forskning idag. Digitala spel har varit min akademiska inriktning sedan 2006 och någonstans måste det ju börja.

Introduction to Algorithms

av Thomas H. Cormen

Här har vi en riktigt tung bok. Antagligen den näst tyngsta i ren vikt och kanske den tyngsta intellektuellt sett. Åtminstone i nära kamp med Russel & Norvigs bok. För mig representerar den mitt inträde i den datavetenskapliga världen på riktigt. Innan började läsa den här var nog datavetenskap mer av datorer och programmering och mindre av dess verkliga kärna. Den är också en bok jag återkommer till ungefär en till två gånger per år för att kontrollera någon detalj. Jag borde väl införskaffa den tredje upplagan (min är 1:a upplagan) men den är så fundamental i sitt innehålla att inte så mycket har hänt innehållsmässigt de här nära 20 år jag ägt den. Bara det gläder en datavetare som måste hålla sig à jour hela tiden. Boken är standardverket i algoritmik. Och kanske något alla journalister borde bläddra innan de skriver ordet ”algoritm” i en text.

Artificial Intelligence : A Modern Approach

av Stuart Jonathan Russell och Peter Norvig

Standardverk inom min nuvarande akademiska hemvist – Artificiell Intelligens. Den gör sig bättre som uppslagsverk snarare än läsning från pärm till permutation (haha)! För den som vill börja närma sig AI är dock kapitel 1 och möjligen kapitel 2 något som härligt fritt från den hype vi kan se nu. Boken innehåller inte någon spekulation signerad Musk, Hawking eller Gates.

A Field Guide to Lies and Statistics.

av Daniel Levitin

Kritiskt tänkande och förmåga att förstå vad som går att veta är något vi har stort behov av. Många har lite siffer-rädsla eller lider av statistik-trötthet. Den här boken kan vara bland det mest pedagogiska jag sett hittills. Boken bjuder på tydliga exempel på hur man ska tänka kritiskt i situationer där information presenteras som siffror, diagram och statistik.

Märk världen. En bok om vetenskap och intuition

av Tor Nörretranders

En sammanställning av naturvetenskapens syn på världen genom drygt hundra år av framsteg. Boken ger en inblick i hur världen ter sig för många som verkar vid Teknik och samhälle.

Under gymnasiet

Muren

av Jean-Paul Sartre

En fin-fin novellsamling som ger inblick i det europeiska 1930-talet, bl.a. det spanska inbördeskriget. Trovärdiga historier i jag-form allt som oftast. Den här boken valde jag när jag var tvungen att försvara mitt betyg i litteraturhistoria. Mycket värdefull och minnesvärd läsning och betyget? Jo, det är jag nöjd med.

1984

av George Orwell

Den här boken är återigen aktuell med tanke på övervakningssamhällets möjligheter. Jag tycket ibland att Djurfarmen är bättre rent tekniskt men 1984 har ett viktigare budskap. Storebror ser dig. Kanske via Facebook. ;-)