Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Ericson T, Lind M, (2020) Medicinska sjukdomar. Lund: Studentlitteratur AB. Ca 100 av 789s.
Eriksson T, Midlöv P, (2023) Farmakologi och farmakoterapi. Studentlitteratur Lund. 140 av 616.FASS.
Läkemedelsindustriföreningen. www.fass.se
Kompendier utdelas under kursens gång ca 50 s.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Bring J, Taube A, (2006) Introduktion till medicinsk statistik. Lund: Studentlitteratur. 233 s.
Sundström J, Lind L, (2015) Handbok i biomedicinsk forskning. Stockholm:Liber. Kapitel 5. 74 s.
Vetenskapliga artiklar omfattande cirka 10s.
EduSinglePage
This course is offered as part of programme:
Course content
Kursen syftar till att studenterna ska förvärva kunskaper om hur läkemedel och liknande produkter tas fram, hur de omsätts i människokroppen, hur de påverkar sjukdomsprocesser samt grundläggande metodiker som används inom området. Dessutom syftar kursen till att studenten utvecklar kunskaper inom olika statistiska metoder användbara inom biomedicinsk vetenskap.
Kursen består av två delkurser.
Delkurser
Delkurs 1. Farmakologi, 7.5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen ger en introduktion till läkemedelsutveckling, farmakokinetiska, farmakodynamiska och toxikologiska grundprinciper samt läkemedelsanvändning hos patienter. Grundläggande forskningsmetodik samt farmakologiska principer för hur läkemedel verkar, samt principerna för administration, absorption, distribution, metabolism och elimination av läkemedel behandlas. Begreppet EBM (evidensbaserad medicin) introduceras liksom principerna för läkemedelsval och rekommendationer. I delkursen integreras studentens kunskaper inom fysiologi, cellbiologi, immunologi och kemi med patobiologi och farmakologi.
Delkurs 2. Biostatistik, 5 hp
Delkursens innehåll
Delkursen innehåller moment för att skapa kunskap och förståelse för tillämpning av grundläggande statistiska metoder (normalfördelning, parametriska och icke-parametriska fördelningar samt hypotesprövning) användbara vid bearbetning av försöksdata samt grunderna för ett vetenskapligt arbetssätt inom området. Vidare behandlas konfidensintervall, korrelation och regression, noggrannhet samt mätfel.
Entry requirements
För tillträde till kursen krävs att kurserna BA111F, BA112F och BA121F är godkända.
Course literature
Course evaluation
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).