Kursens fokus ligger på att studenterna tillägnar sig färdigheter och förmågor samt värderingar och förhållningssätt. Kurslitteraturen är av detta skäl beroende av vilka kliniska frågeställningar och problem som studenterna möter under sin VFU. Egentliga huvudböcker i ämnet saknas, men övrig litteratur i form av e-böcker, media och vetenskapliga artiklar tillhandahålles innan kursstart via separat bilaga.
Utöver detta förväntas studenten självständigt söka, samla in och bedöma relevant litteratur i enlighet med den pedagogiska modellen för utbildningen. Litteraturen är huvudsakligen på engelska.
EduSinglePage
This course is offered as part of programme:
Course content
Kursen syftar till att ge kunskap om svensk tandvårdsorganisation samt fördjupad kunskap och färdigheter inom behandling av förekommande odontologiska sjukdomstillstånd.
Kursens främsta fokus är klinisk färdighetsträning som sker som verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i samarbete med kliniker i regionen. Som komplement till VFU sker också klinikförberedande färdighetsträning i mindre utsträckning på Odontologiska fakulteten. Kostnader för resor i samband med VFU/praktik kan förekomma.
Verksamhetsförlagd utbildning erbjuder studenten erfarenhet av en kliniks verksamhet samt övning i att självständigt diagnosticera och behandla patienter med varierande behandlingsbehov inom såväl den allmänna vuxentandvården som inom barn- och ungdomstandvården.
I tillägg ordnas kompletterande föreläsningar eller seminarier på fakulteten som bygger på de erfarenheter, fall och situationer som studenterna uppmärksammar och kommer i kontakt med under den verksamhetsförlagda utbildningen. Lagstiftning och regelverk som styr tandvården behandlas också.
Entry requirements
Den studerande skall vara godkänd i samtliga praktiska moment på ”Odontologi: Kompletterande utbildning för tandläkare I” (TV650A).
För tillträde till den kliniska färdighetsträningen på Odontologiska fakulteten krävs godkänt resultat från de prekliniska färdighetskontrollerna (klinikkörkort 1 och 2).
För tillträde till verksamhetsförlagd utbildning (VFU) krävs att samtliga moment på ”Odontologi: Kompletterande utbildning för tandläkare I” (TV650A) är godkända.
Course literature
Course evaluation
Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).