Course, grundnivå
30 credits
Malmö | dagtid | 100%
20 January 2025 - 8 June 2025
Code for the course: OM111D

This course is offered as part of programme:

Course content

Kursens innehåll är fördelat på tre delkurser. Syftet med kursen är att studenten ska tillägna sig kunskap om huvudområdet omvårdnad, dess teori- och forskningsutveckling, sjuksköterskeprofessionen samt att studenten ska förbereda sig prekliniskt inför det professionella patientnära arbetet med grund i evidensbaserad kunskap och beprövad erfarenhet. Kursen syftar också till att studenten ska tillägna sig medicinska kunskaper inom människokroppens anatomi och fysiologi, de förändringar som uppstår i kroppen vid det biologiska åldrandet samt inom farmakologi och läkemedelshantering. Studenten ska efter avslutad kurs ha kännedom om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete samt kunskap om sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet och sambandets betydelse för yrkesutövningen och en hållbar utveckling.

Delkurs 1. Omvårdnad och profession, 7,5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen behandlas huvudområdet omvårdnad, dess teori- och forskningsutveckling, vetenskapsteori, sjuksköterskeprofessionen och professionsetik kopplat till mänskliga rättigheter och jämlik hälsa samt vård. Omvårdnad och omvårdnadsprocessen behandlas utifrån ramverket Fundamentals of Care och kärnkompetenserna. Vidare bearbetas omvårdnadsprocessen som en struktur för sjuksköterskans bedömning, planering, utförande, dokumentation och utvärdering. Dessutom behandlas lagstiftning av relevans för sjuksköterskans profession och akademiskt skrivna texter bearbetas.

Delkurs 2. Medicinsk vetenskap 1, 15 hp 

Delkursens innehåll

Studenten ska i delkursen tillägna sig medicinska kunskaper inom människokroppens anatomi och fysiologi samt farmakologi. I delkursen behandlas utifrån vetenskaplig grund och evidensbaserat förhållningssätt med stöd av medicinsk terminologi följande ämnesområden: grundläggande kemi och fysik, från celler till kropp, nervsystemet och sinnena, det endokrina systemet, skelettet och musklerna, cirkulationssystemet och blodet, immunsystemet, andningssystemet, njurarna och urinvägarna, syra-basregleringen, matsmältningssystemet, kroppens energibalans och omsättning av organiska näringsämnen, huden, temperaturregleringen, fortplantningen samt det biologiska åldrandet. Vidare bearbetas farmakologi, läkemedelshantering och användning av FASS för en säker vård i relation till sjuksköterskans ansvar och kompetens.

Delkurs 3. Prekliniska färdigheter, 7,5 hp

Delkursens innehåll

I delkursen förbereds studenten praktiskt med utgångspunkt i ramverket Fundamentals of Care och kärnkompetenserna för det professionella patientnära arbetet samt tränas i upplevelsen av att vara patient. Delkursen omfattar patientobservationer, omvårdnadsåtgärder och medicintekniska arbetsuppgifter såsom venprovtagning, injektioner, infusioner, kateterisering och syrgasbehandling, utifrån evidensbaserad och hållbar hälso- och sjukvård. Dessutom praktiseras delar av omvårdnadsprocessen, ergonomiska, aseptiska och hygieniska principer samt hjärt- och lungräddning. Vidare ingår praktisk hantering av läkemedel.

Entry requirements

Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller Matematik 2b eller Matematik 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller Samhällskunskap 1a1 + 1a2

Course literature

Course evaluation

Malmö universitet ger studenter som deltar i eller har avslutat en kurs en möjlighet att framföra sina erfarenheter av och synpunkter på kursen genom en kursvärdering som anordnas av lärosätet. Universitetet sammanställer kursvärderingarna samt informerar om resultaten och eventuella beslut om åtgärder som föranleds av kursvärderingarna. Resultaten ska hållas tillgängliga för studenterna. (HF 1:14).

Contact